Hrvatskom branitelju obnovljena kuća stradala u potresu

Hrvatskom branitelju obnovljena kuća stradala u potresu

Izrazivši i veliku radost zbog svega, Đuro je poručio da će za donatore, Hrvate iz Australije, uplatiti Misu, da ih Bog blagoslovi i čuva.

Autor
S.V./Laudato/D.R.
Fotograf
Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
18.06.2021 09:29

 

Hrvatski branitelj Đuro Plavljanić u razornom je potresu krajem prošle godine ostao bez kuće i proveo 6 mjeseci u stambenom modulu. Međutim, zahvaljujući dobrim donatorima, u četvrtak 17. lipnja u Plavljanićima, zaseoku sela Jošavica kod Petrinje, blagoslovljena mu je nova obiteljska kuća.

Kuću su blagoslovili arhiepiskop Hrvatske pravoslavne Crkve, Aleksandar, i sisački biskup Vlado Košić, a njezinu izgradnju financirali su Hrvati iz Australije zajedno s humanitarno-karitativnom udrugom franjevaca Bosne Srebrene 'Kruh svetog Ante' i brojnim drugim donatorima. Kuću je gradila tvrtka 'Dom invest' iz Žepča u Bosni i Hercegovini uz koordinaciju pukovnika u miru, Ivice Pandže – Orkana iz Siska te posredovanje Gorana Macure, hrvatskog branitelja pravoslavne vjere iz Šibenika.

Blagoslovu je nazočio i voditelj 'Kruha svetog Ante' u Hrvatskoj, fra Stipe Karajica; župnik iz Hrvatskog Čuntića, fra Petar Žagar; župnik iz Hrastovice, fra Dragan Grizelj te brojni branitelji pristigli iz Vinkovaca, Pleternice, Karlovca, Siska, Petrinje i Šibenika.

Tom prigodom Đuro Plavljanić i njegova supruga Štefica, koji žive u mjestu s pretežito pravoslavnim stanovništvom, zahvalili su donatorima i svima onima koji su bili uključeni u ovu humanitarnu akciju koja im je omogućila dom. Izrazivši i veliku radost zbog svega, Đuro je poručio da će za donatore, Hrvate iz Australije, uplatiti Misu, da ih Bog blagoslovi i čuva.

Obrativši se okupljenima, biskup Košić rekao je da je ovo povijesni događaj, ne toliko materijalne koliko duhovne vrijednosti, jer u ovoj se kući ostvarilo jedinstvo našeg naroda i ljudi koji vole svoju domovinu, bez obzira na vjeroispovijest. Čestitavši svima uključenima u ovaj hvalevrijedan poduhvat, biskup je domaćinu predao i dar Biskupije te je obećao da će u daljnjem opremanju kuće sudjelovati i Sisačka biskupija.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije