Ikona Kraljice franjevačke obitelji u Požegi

Ikona Kraljice franjevačke obitelji u Požegi

Ikona predstavlja simbol zajedništva i povezanosti u molitvi svih članova franjevačke obitelji.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
OFS Požega
Objavljeno:
 
25.01.2023 19:17

 

U nedjelju 22. siječnja u župnu crkvu Duha Svetoga u Požegi stigla je hodočasnička ikona Kraljice franjevačke obitelji (Regina Familiae Franciscanae) – simbol zajedništva i povezanosti u molitvi svih članova franjevačke obitelji.

Ikona Kraljice franjevačke obitelji, zaštitnice i odvjetnice franjevačkog reda, posvećena je 17. ožujka 2018. ususret Trećem europskom kongresu OFS-a i FRAMA-e u Litvi. Njezino hodočašće u Hrvatskoj započelo je 25. rujna 2022., drugog dana Trećeg nacionalnog kongresa OFS-a i FRAMA-e u Samoboru, s ciljem da pohodi sva mjesna bratstva Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži, franjevačke redovničke zajednice i župne zajednice, te time pridonese rastu osjećaja pripadnosti franjevačkoj obitelji.

Na svojem hodočasničkom putu, na Nedjelju Božje riječi, ikona Kraljice franjevačke obitelji stigla je i u Mjesno bratstvo Požega. Svečanim dočekom izložena je u crkvi, na bočnom oltaru svetog Franje Asiškog, a oko nje, u osobnoj molitvi, molitvi franjevačke krunice sedam radosti Blažene Djevice Marije i molitvi litanija franjevačkih svetaca, okupili su se svi vjernici. Uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje Nedjelje Božje riječi nakon kojega su se vjernici još te večeri i u ponedjeljak ujutro pred ikonom mogli zadržati i uputiti svoje molitve i prošnje Majci Mariji te se uteći i zagovoru svetog Franje Asiškog, svete Klare Asiške i svete Elizabete Ugarske, čiji se likovi i njihove moći također nalaze na ikoni.

U ponedjeljak ujutro ikona je iz crkve Duha Svetoga ispraćena u samostansku kapelicu svete Klare Asiške kako bi se zajedništvu u molitvi pred ikonom Kraljice franjevačke obitelji pridružile i sestre klarise.

Ikona Kraljice franjevačke obitelji nastavila je svoj put do ostalih bratstava franjevačke obitelji u Hrvatskoj, gdje će se zadržati do Pepelnice 22. veljače. Nakon hodočašća u Hrvatskoj ikonu će preuzeti Nacionalno bratstvo OFS-a Bosne i Hercegovine.

OFS Požega

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: