Izvršena primopredaja crkve Ranjenog Isusa između dominikanaca i Zagrebačke nadbiskupije

Izvršena primopredaja crkve Ranjenog Isusa između dominikanaca i Zagrebačke nadbiskupije

Crkvu Ranjenog Isusa prije 75 godina na upravu Hrvatskoj dominikanskoj provinciji povjerio je tadašnji zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Zagrebačka nadbiskupija
Objavljeno:
 
30.09.2020 16:38

 

U srijedu 30. rujna 2020. godine izvršena je primopredaja crkve Ranjenog Isusa na zagrebačkoj Ilici između Hrvatske dominikanske provincije i Zagrebačke nadbiskupije.

Primopredaji su prisustvovali: fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije; u ime Zagrebačke nadbiskupije: mons. Tomislav Subotičanec; generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, preč. Tomica Šestak; ekonom Zagrebačke nadbiskupije  te kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, dr. Marijan Franjčić, novoimenovani rektor Kapele. Nakon obilaska i pregleda prostora Kapele, zapisnik o primopredaji potpisan je u Nadbiskupskom duhovnom stolu.

Na završetku primopredaje, generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, mons. Subotičanec, darovao je provincijalu fr. Sliškoviću bistu bl. Alojzija Stepinca u znak zahvale za višedesetljetno služenje otaca dominikanaca i sestara dominikanki u crkvi Ranjenog Isusa.

Podsjećamo, crkvu Ranjenog Isusa prije 75 godina na upravu Hrvatskoj dominikanskoj provinciji povjerio je tadašnji zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. O okolnostima te predaje ocima dominikancima u pozdravnom govoru na Misi prigodom zahvale ocima dominikacima i sestrama dominikankama za njihovo višedesetljetno služenje u crkvi, koju je 27. rujna 2020. godine predvodio pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško, govorio je provincijal fr. Slišković.

Podsjetio je na to kako je nakon bombardiranja njihova samostana na Koloniji, kad su ostali bez životnoga i molitvenog prostora, a smrtno su stradala osmorica redovnika, tadašnji nadbiskup zagrebački Alojzije Stepinac dominikancima povjerio upravu ove crkve.

– Bio je to znak očinske brige, bratske ljubavi i kršćanske solidarnosti sa stradalom redovničkom zajednicom. Kad je u ožujku ove godine Zagreb pogodio razorni potres, središte grada ostalo je bez neoštećenih crkava, a teško je stradala i sama prvostolnica. Sve su ove crkve bile prepoznate kao mjesta redovitog ispovijedanja. Budući da je crkva Ranjenog Isusa pretrpjela tek manja oštećenja, u konzultaciji sa subraćom nisam dvojio kako je sada trenutak uzvratiti ljubav za ljubav, te Zagrebačkoj nadbiskupiji ponuditi da iznova preuzme upravu nad njom i organizira primjerenu pastoralnu skrb za vjernike u središtu našega glavnog grada – rekao je provincijal.

U nastavku je Zagrebačkoj nadbiskupiji zahvalio na povjerenju koje je dominikancima iskazala, omogućivši im punih 75 godina djelovanja u ovoj crkvi i sestrama dominikankama Kongregacije sv. Anđela Čuvara,  koje su sve vrijeme vrijedno vršile službu sakristanki. Vjernicima je poručio da nastave dolaziti u ovu crkvu i podupirati njezina rektora, i sve one koji će ovdje pastoralno djelovati, kao i sestre Kćeri Božje ljubavi koje preuzimaju sakristansku službu.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: