Kardinal Bozanić: 'Kad se ne može ništa drugo učiniti, ostaje samo ljubav'

Kardinal Bozanić: 'Kad se ne može ništa drugo učiniti, ostaje samo ljubav'

Svetište Majke Božje Remetske od 17. stoljeća službeno se naziva Zagovornicom Hrvatske zbog čudesnih uslišanja.

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
22.11.2020 08:38

 

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, predslavio je na spomendan Prikazanja Blažene Djevice Marije te blagdan Gospe od Zdravlja, u subotu 21. studenoga 2020., u zajedništvu s braćom karmelićanima, župljanima i hodočasnicima, večernje euharistijsko slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u Remetama, marijanskome svetištu grada Zagreba, prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku euharistije kazao je kako ovamo dolazimo s puno pouzdanja jer uvijek je lijepo i ugodno doći Majci i biti s Njom, te je pozvao vjernike da, moleći Majku Mariju za zagovor kod Presvetoga Trojstva, otvore srca Bogu koji ih uvijek čeka. 

Rastumačivši kako je Crkva u liturgiju uključila spomen na Marijino prikazanje, koji se u primorskoj Hrvatskoj slavi i kao Gospa od Zdravlja, kardinal se u homiliji osvrnuo na povijest remetskoga svetišta te, u okolnostima pandemije koronavirusa, Majci Božjoj Remetskoj povjerio Domovinu i sav svijet.
 
– Danas Crkva slavi liturgijsko slavlje Prikazanja Blažene Djevice Marije, koje je povezano sa spomenom posvete crkve Svete Marije Nove godine 543. Ta je crkva podignuta pokraj jeruzalemskog Hrama. Ovo slavlje 'posvete' povezuje nas s istočnim kršćanima koji se tim slavljem također spominju kako se Djevica Marija od djetinjstva posvetila Bogu, potaknuta od Duha Svetoga čijom je milošću bila ispunjena u svome bezgrješnom začeću. – kazao je kardinal na početku homilije.

Ujedno je istaknuo da, iako o Marijinu prikazanju ne govori nijedna knjiga Svetoga pisma, kršćanska je pobožnost osjetila te časti stvarnost katoličke vjere koju nosi kao baštinu i koju je Crkva svečano proglasila da je Marija od prvog časa svoga postojanja bila puna milosti te predodređena za dostojanstvo Majke Božjega Sina jer je sam Bog milošću pripravio Njezino tijelo da postane hram, da bude svetinja nad svetinjama te da se u njemu nastani Sin Božji.

Budući da se ovaj spomen u nekim hrvatskim krajevima časti kao blagdan Majke Božje od Zdravlja, ili blagdan Gospe od Zdravlja, kardinalova je želja da se na ovaj dan u remetskom svetištu na poseban način zahvali Bogu za tolika milosna uslišanja i čudesna ozdravljenja koja su se događala i koja se događaju zagovorom Majke Božje Remetske. Saževši, stoga, povijest crkve i samostana u Remetama iz 13. stoljeća.

Kardinal je, u nastavku homilije, podsjetio na zapis pavlinskog redovnika koji je u Remetama zabilježio da je 'Nebeska ljekarnica ili Marija Remetska u kraljevini Slavoniji, pod upravom braće reda sv. Pavla prvog pustinjaka, glasovita po slavi i čudesima, dajući badava lijek svima koji ga traže: bolesnima, gluhima, slijepima, hromima, napose siromasima'. Podsjetio je kako sačuvana Rangerova slikarska djela u Svetištu slikovitim prikazima tumače natpis nad jednom slikom ovako: 'Nema ništa djelotvornije ni čudesnije od lijeka Marije, koja je ljudskom rodu porodila i Liječnika i Lijek'.

Istaknuo je i da je Presveta Bogorodica Marija od Boga dobila zadatak da bude uzor i majčinska odgojiteljica Isusovih učenica i učenika.

– Ljubav prema Njoj treba nas usmjeravati da se ugledamo u Nju, uzor-vjernicu. Slijediti Njezin primjer u prihvaćanju Božje volje u svakidašnjem životu, i onda kad u potpunosti ne razumijemo doseg poziva. Njezina bezuvjetna spremnost na prihvaćanje poticaja Duha Svetoga, Njezina ljubav i otvorenost da bude u službi ljudima, posebno siromašnima, bolesnima i pritisnutima raznim duhovnim i materijalnim nevoljama, trajni su poziv svim vjernicima – istaknuo je kardinal Bozanić.

U posljednjem dijelu homilije kardinal se nadovezao na posebne okolnosti života pandemije koronavirusa, razmotrivši prizor iz Evanđelja po Ivanu kad Isus s križa obostrano povjerava Mariju ljubljenome učeniku, ali i njega Mariji. 

– Postavimo pitanje: zašto Marija i ljubljeni učenik stoje podno križa? Naime, kad se ne može ništa drugo učiniti, ostaje samo ljubav. Ona je tada jedina snaga sposobna prijeći prag napuštenosti i smrti, jer ljubav je jača od smrti i tko ljubi, prelazi iz smrti u život. Podno križa ispunilo se sve: povjeravanjem sina Majci i Majke sinu. Taj prizor označava čas prijelaza od Isusa na zajednicu Njegovih učenika i učenica, to jest Crkvu. 'I od toga časa uze je učenik k sebi' (Iv 19,27). Podno križa ostvareno je trajno čudo ljubavi između Isusove braće i sestara i Blažene Djevice Marije kao najuzvišenija Isusova oporuka. Mariji, koja je postala Majkom vjernika, obraćaju se ljudi, Njezini sinovi i kćeri, kao sigurnom utočištu – poručio je kardinal Bozanić.

Da bi Majci Božjoj Remetskoj, najvjernijoj Odvjetnici Hrvatske, povjerio sve stanovnike Domovine, sav svijet, a posebno Grad Zagreb i čitavu Crkvu zagrebačku, Kardinal je homiliju završio molitvom:
 

Blažena Djevice Marijo,
Majko Božja Remetska,
Zdravlje bolesnih i Utočište grješnika,
sinovskom se ljubavlju povjeravamo Tvojem moćnom zagovoru te, pomalo  zabrinuti i prestrašeni, ponovno Te molimo: svrgni svoj pogled na nas.
Molimo posebno za sve bolesnike, njihovu rodbinu i sve koji su im blizu.
Molimo za zdravstveno osoblje, da im Gospodin udijeli potrebno snagu. Molimo i za sve odgovorne u društvu, da im svjetlo Duha Svetoga bude snaga u donošenju odluka za naš život.
Majko Milosrđa i Odvjetnice naša, svrni svoj pogled,
ne odbij nam molbe u potrebama našim,
nego nas od svih pogibelji uvijek oslobodi.
O blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo. 
Amen.

 

Prije završnog blagoslova kardinalu je, u ime redovničke i župne zajednice te hodočasnika, koji dolaze u ovu duhovnu oazu grada Zagreba kako bi našli svoj duhovni mir i okrjepu, zahvalio župnik i upravitelj svetišta, o. Antonio-Mario Čirko. On je također istaknuo trenutačnu stvarnost života u posebnom vremenu koje, kako je rekao, uči koliko je Bog velik i kako čovjeka nikad ne napušta, zbog čega se i prijenos misnog slavlja mogao pratiti putem aplikacije Majka Božja Remetska, Facebook stranice Župa Remete, internetske stranice Župe Remete te u programu Hrvatskoga katoličkog radija. 

O. Čirko ukratko je podsjetio i na teška oštećenja u svetištu, prouzrokovana potresom 22. ožujka ove godine, koja nisu spriječila slavlja svetih Misa i zajedništvo, jer Crkvu, naglasio je, ne čine građevine nego ljudi.

– Sve se može obnoviti i izaći na dobro. Pandemija, potresi, poplave, gubitak radnih mjesta, nesigurna budućnost mnoge su ljude ostavili u strahu i zabrinutosti. Iz ovoga svetišta Zagovornice Hrvatske i tako posebnoga naslova Ljekarna Nebeska, Marija nas ohrabruje: 'Bit će sve dobro!' – kazao je o. Čirko.

Zaželio je da remetsko svetište bude mjesto duhovnog i tjelesnog ozdravljenja. Zahvalio je kardinalu na njegovu dolasku te je zaključio: 'Bogu zahvaljujemo na daru zajedništva i ohrabrenja koje vi kao naš pastir predstavljate i svojom prisutnošću s nama potvrđujete'. 

Zahvalivši o. Čirku, kardinal se nadovezao na njegove riječi te je vjernicima poručio kako prolazimo kroz razna iskušenja, ali kako nas svjetlo Riječi Božje uči i, kako je više puta i spomenuto, iskušenja otvaraju neka nova vrata. 

– A sigurno je jedno: da je sigurnost samo u Bogu. Stoga, sve svoje potrebe i molitve prinesimo pred Boga. Povjerimo ih Mariji s uvjerenjem da će Bog uslišati naše molbe onako kako to On i Njegova volja odredi. S tim smo raspoloženje slavili i ovu svetu Misu. Svatko s onim što nosi u svom srcu. Možda je i najteže danas to što nas je na neki način potisnuo strah. Neko dijeljenje. Bog je osloboditelj od straha i Bog stvara zajedništvo. Molimo Boga da nas oslobodi od svakoga zla – istaknuo je kardinal.

Svetište Majke Božje Remetske od 17. stoljeća službeno se zove Zagovornica Hrvatske. Zbog čudesnih uslišanja koja su tijekom povijesti razglasila remetsku crkvu i Gospin lik, prozvano je i Ljekarna nebeska. Budući da je kardinalova želja da remetsko svetište za grad Zagreb i Nadbiskupiju bude, kao posebno utočište kod nebeske Majke, mjesto okupljanja bolesnih, od prošle je godine, kad ga je kardinal na blagdan Gospe od Zdravlja pastirski pohodio, počela tradicija kardinalova pohoda svetištu čiji naslov sažima poruku ohrabrenja. Remetsko svetište ujedno je i jedno od najstarijih marijanskih svetišta Lijepe Naše te zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije