Kardinal Bozanić susreo se s arhiđakonima i dekanima – preporučuje se redovito slavlje nadolazećih svetkovina

Kardinal Bozanić susreo se s arhiđakonima i dekanima – preporučuje se redovito slavlje nadolazećih svetkovina

Preporučeno je da se, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, organizira redovito slavlje blagdana Svih svetih i Dušnog dana, te bogoslužja na grobljima, kao i Mise zornice u vrijeme došašća.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
13.10.2020 10:40

 

U prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, s pomoćnim zagrebačkim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim, jučer je predsjedao susretu arhiđakona i dekana Zagrebačke nadbiskupije.

Kardinal Bozanić istaknuo je da vjeronauk u školi nije i ne može biti zamjena za župnu katehezu. Vjeronauk u školi je pomoć u vjerskom rastu i upoznavanju vjere, dok u istinski rast u vjeri i zajedništvo s Isusom Kristom uvodi župna kateheza. Stoga je potrebno održavanje župne kateheze, poštujući pritom preporuke i mjere vezane uz pandemiju virusa Covid-19.

U vezi s organiziranjem župne kateheze, neizostavnu ulogu imaju roditelji polaznika koje treba upoznati s važnošću župne kateheze i planom organizacije. Naravno da je potrebno dopuštenje roditelja da njihovo dijete pohađa župnu katehezu. Na susretu je zaključeno da se slavlja sakramenata u župama ne će odgađati, nego da će se prilagoditi novim okolnostima u suradnji s roditeljima kandidata.

Spomenuta je potreba građe za pomoć u župnoj katehezi. Za to će se pobrinuti Povjerenstvo za župnu katehezu, u suradnji s Uredom za vjeronauk u školi, imajući u vidu i online kateheze.

Dekani su u raspravi iznijeli problem koji se u pastoralnoj praksi pojavljuje s obzirom na mjere i preporuke lokalnih civilnih stožera, koji u nekim sredinama traže popise s podatcima osoba koje sudjeluju na vjerskim slavljima. Odgovarajući na ta pitanja, kardinal Bozanić istaknuo je važnost načela supsidijarnosti. U tom smislu, treba razlikovati preporuku od propisa koji imaju zakonsku snagu, a s druge strane, važno je pridržavati se svih pravila vezanih uz uredbu o zaštiti osobnih podataka.

Preporučeno je da se, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, organizira redovito slavlje blagdana Svih svetih i Dušnog dana, te bogoslužja na grobljima, kao i Mise zornice u vrijeme došašća. Istaknuta je važnost slavlja sakramenta svete Ispovijedi. Uz poštovanje svih mjera zaštite od virusa Covid-19, neka se dekani pobrinu da se u dekanatu organiziraju i pokornička bogoslužja kako bi se dostojno pripremilo za svetkovinu Božića. A što se tiče blagoslova obitelji, istaknuto je da unatoč situaciji u kojoj se nalazimo, Crkva ne smije odustati od susreta, od zajedničke molitve i blagoslova vjernika u njihovim domovima. Blagoslov obitelji ne treba ograničiti na određene dane u koji se on mora održati, nego se može produžiti i na dulje razdoblje. To je, naime, posebna prigoda da vjernici dožive milosnu dimenziju susreta s Bogom u osobi svojih svećenika.

U plodnoj raspravi do izražaja je došlo više korisnih prijedloga. Imajući u vidu i predstojeće zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, zaključeno je da će se uskoro izdati nove upute kako bi se održavanje pastoralnih aktivnosti što uspješnije provodilo u skladu sa zahtjevima aktualne situacije vezane uz pandemiju, izvijestila je IKA.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije