Kardinal Bozanić: ''Dolazimo Presvetoj Bogorodici u molitvi za mir u Ukrajini i čitavome svijetu''

Kardinal Bozanić: ''Dolazimo Presvetoj Bogorodici u molitvi za mir u Ukrajini i čitavome svijetu''

U Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, slavio je Misu prigodom čina posvete kojim papa Franjo u zajedništvu s biskupima svijeta posvećuje Ukrajinu i Rusiju Bezgrješnomu Srcu Marijinu.

Autor
Laudato/M.B.
Fotograf
Zagrebačka nadbiskupija
Objavljeno:
 
26.03.2022 14:08

Na početku euharistijskog slavlja kardinal Bozanić pozdravio je okupljene i kazao kako ''smo došli u ovo naše drago svetište, k Majci Božjoj Bistričkoj, da bismo s Njome i u Njezinoj blizini molili Gospodina za mir.''

''U zajedništvu s papom Franjom, s biskupima svijeta i cijelom Crkvom, bit ćemo sjedinjeni u molitvi i mi, kao dionici čina posvete čovječanstva, a osobito Ukrajine i Rusije, Bezgrješnomu Srcu Blažene Djevice Marije'', rekao je kardinal, citirao pismo pape Franje te naglasio kako je ovaj čin posvete gesta sveopće Crkve koja u ovome dramatičnim času uzdiže Bogu, po Njegovoj i našoj Majci, bolni vapaj svih patnika i moli za prestanak nasilja preporučujući budućnost čovječanstva Kraljici Mira.

U homiliji, kardinal Bozanić rekao je kako u teškom i bremenitom ozračju događaja sadašnjega vremena, čiji nas valovi bacaju iz krajnosti u krajnost, jedino pouzdanje i snagu nalazimo u Onome koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa. Podsjetio je na 290. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj, koje se održalo u rujnu 2021. godine, pod geslom: ''Dom nam čuvaj, Božja Mati!'', koje je preuzeto ''iz popijevke nastale u ratnim okolnostima. U našim su molitvama tada bili naši životni domovi: dom obitelji, dom Crkve, dom zemaljske domovine i stvorenoga svijeta te dom vječnosti. Koliko je ta molitva bila prikladna, još više osjećamo ovih tjedana gledajući ratne strahote i patnje ukrajinskoga naroda i upućujući molitve za mir, za žrtve, za prestanak ratnih napada i za obraćenje.''

Kardinal je kazao kako je Svetište Majke Božje Bistričke vrelo i riznica mira, u kojemu prepoznajemo mnogo primljenih Božjih milosti te obilje pouzdanja i nadu vjernika da Gospodin čuje molbe po zagovoru Presvete Bogorodice. Ovdje je naš narod osjetio snagu Božje Riječi i utjehe; ovdje je dolazio Majci pokazati rane i pronaći Njezin zagrljaj. S istim osjećajima dolazimo danas Presvetoj Bogorodici u molitvi za mir u Ukrajini i čitavome svijetu.

Kardinal je homiliju zaključio riječima: ''U Marijinu Srcu, i u našim ste srcima, svi vi napadani u Ukrajini: djedovi i bake, očevi i majke, djeco, mladi i vi koji branite živote bližnjih, da živite od Božje snage koja čini naizgled nemoguće. U Marijinu Srcu i u našim ste srcima i vi koji napadate, da pogledate svoje srce i da se otvorite milosti Duha Svetoga, tražeći način da zlo bude zaustavljeno, da se zlo ne širi po vama.''

Potom su kardinal Bozanić i pomoćni biskupi izmolili čin posvete kojim papa Franjo u zajedništvu s biskupima svijeta posvećuje Ukrajinu i Rusiju Bezgrješnomu Srcu Marijinu.

Prije završnog blagoslova zagrebački je nadbiskup naglasio kako je Bog na križu kada nedužni trpe te ondje skuplja suze i boli. Istaknuo je kako će svaka žrtva biti blagoslovljena žrtvom križa, a s tom vjerom molili smo i zazivali mir na ovoj zemlji, osobito u zemlji Ukrajini gdje se događa veliko zlo. 

''S tim pouzdanjem došli smo ovamo k Mariji i u ovom posebnom trenutku ujedinjeni smo s čitavom Crkvom u svijetu'', kazao je.

Na kraju je kardinal pozvao sve okupljene da s Božjim blagoslovom te pomoću i blagoslovom Blažene Djevice Marije budu nositelji i djelatnici mira.

Euharstijskom slavlju prisustvovao je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te predstavnik Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: