Klarisa Stanka Bjeliš položila svečane, doživotne zavjete

Klarisa Stanka Bjeliš položila svečane, doživotne zavjete

Samostan klarisa najstariji je ženski redovnički samostan u Splitu, koji na čelu s opaticom, s. Dolores Mandić, slavi 713 godina postojanja.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Splitsko-makarska nadbiskupija
Objavljeno:
 
13.09.2021 10:37

 

Klarisa, s. Marija Josipa od Presvetog Lica Isusova (Stanka Bjeliš) položila je svečane zavjete u nedjelju 12. rujna, u samostanu klarisa u Splitu, za vrijeme misnoga slavlja koje je predslavio splitsko-makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić. U koncelebraciji su bila šestorica svećenika: don Jure Bjeliš, klarisin brat, fra Marijan Vugdelija, duhovnik klarisa, don Mihael Prović, don Hrvoje Dragun, fra Domagoj Volarević i don Nikola Šakić.

Nadbiskup Barišić u svojoj je homiliji govorio o osobnom odgovoru na trajni Božji poziv, o važnosti osobne posvećenosti Gospodinu kako bi se živjela punina posvećenog života u zajednici. Pozvao je klarise da svaki dan žive za Isusa Krista kojemu su predale cijeli svoj život. Govoreći o životu u klauzurnom samostanu, naglasio je da je sama odluka svjedočanstvo predanosti Bogu.

– To je življenje potpune predanosti i ljubavi prema Bogu, Crkvi i svijetu. To je poruka svima nama i svijetu. S. Marija Josipa od Presvetog Lica Isusova neka svojim posvećenim životom odražava Lice Isusovo. Jedinstven je to dar ovoj zajednici sestara klarisa u Splitu, ovom gradu, našoj Crkvi i svim ljudima – kazao je, između ostaloga, mons. Barišić.

Na kraju misnoga slavlja, kojemu je nazočila obitelj i rodbina s. Marije Josipe, riječ zahvale uputio je kapelan klarisa, fra Marijan Vugdelija. Samostan klarisa najstariji je ženski redovnički samostan u Splitu, koji na čelu s opaticom, s. Dolores Mandić, slavi 713 godina postojanja. U njemu danas ima dvadeset sestara, od toga je jedna novakinja i jedna s privremenim zavjetima, piše Splitsko-makarska nadbiskupija.

Klarise, redovnice koje žive u klauzuri, u Splitu su otvorile samostan godine 1308. i od tada su se održale sve do sada. Njihov današnji samostan podignut je 1883. godine, a prije toga živjele su u dvama samostanima u staroj gradskoj jezgri. Uz samostan je 1884. podignuta i crkva koja je posvećena sv. Klari. Naslovnik crkve do godine 1983. bila je sv. Ana, a te je godine crkva posvećena i proglašena crkvom sv. Klare.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: