Koncertom "Putevima sv. Vlaha“ otvoreno "Kršćansko lice kulture 2024."

Koncertom "Putevima sv. Vlaha“ otvoreno "Kršćansko lice kulture 2024."

Prvi koncert manifestacije izvele su članice Udruge "Pasionska baština" i Armensko-hrvatske zajednice

Autor
Laudato / Dubrovačka biskupija
Fotograf
Angelina Tadić / Dubrovačka biskupija
Objavljeno:
 
17.03.2024 11:37

Manifestaciju "Kršćansko lice kulture 2024." u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku otvorio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Riječima pozdrava okupljenima se na početku obratio domaćin, rektor crkve sv. Vlaha i generalni vikar biskupije, mons. Ivica Pervan, koji je izrazio zadovoljstvo što se manifestacija "Kršćansko lice kulture" otvara upravo u Parčevoj crkvi koncertom "Putevima sv. Vlaha“. Govorio je također o putevima kao poveznicama među ljudima i kulturama te naglasio kako su Božja providnost i Njegov put doveli sv. Vlaha iz drage, ali opet mnogima nepoznate Armenije do Dubrovnika.  

"Drago mi je da će se večeras osjetiti duh armenske kulture i pjesme u našem gradu, upravo u Parčevoj crkvi“, zaključio je.

Biskup Glasnović govorio je o nekim karakteristikama korizmenog vremena u kojem se odvija manifestacija "Kršćansko lice kulture" te napomenuo da, kada kažemo ‘lice’, mislimo na osobu. Dodao je da kao vjernici tražimo lice Božje kroz vjeru i kulturu.

"Kultura i vjera formiraju čovjeka“, rekao je dubrovački biskup i nastavio: "Čovjek se kroz njih obogaćuje i traži odgovore na važna životna pitanja.“

Uslijedio je prvi koncert manifestacija pod nazivom “Putevima sv. Vlaha” u izvedbi članica Udruge Pasionska baština i Armensko-hrvatske zajednice. Nastupile su Antonija Žarković, sopran, Katarina Margaretić, sopran, Emilia Rukavina, mezzosopran i Eva Kirchmayer Bilić, orgulje. Izvela su djela F. Liszta, J. S. Bacha, W. A. Mozarta, o. K. Kolba, A. Dvoraka, F. Mendelssohn-Bartoldya, B. Sokola, B. Juračića, Ch. Gounoda, A. Vidakovića kao i armenske liturgijske napjeve. Koncert su završile izvedbom skladbe o. Kamila Kolbea "Sv. Blažu“.

Predsjednica Udruge Pasionske baštine Eva Kirchmayer Bilić izrazila je radost što je u sklopu 33. svečanosti Pasionske baštine ovim programom jedan dan posvećen Dubrovniku, dok je predsjednica Armensko-hrvatske zajednice, koja je osnovana prije nekoliko mjeseci, Alina Gishyan, naglasila ljepotu jačanja veza između Armenije i Hrvatske kroz djelovanje udruge.

Glazbenicama je na kraju zahvalila predsjednica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Marijeta Radić.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: