Križevačka eparhija: zaređena dva monaha

Križevačka eparhija: zaređena dva monaha

'Svi ljudi, a posebno redovnici i redovnice, monasi i monahinje, trebaju biti kao anđeli koji uvijek stoje pred licem Božjim'

Autor
Laduato/J.B.
Fotograf
krizevacka-eparhija.com
Objavljeno:
 
10.07.2020 16:13

 

Mons. Milan Stipić, apostolski upravitelj Križevačke eparhije, uoči blagdana SV. Antuna Pečerskog ,služio je u katedrali Presvete Trojice u Križevcima Božansku liturgiju pod kojom su dva novaka, brat Antonije i brat Mladen, primli postrig u rijasu i dali jednostavne zavjete.

- Svi ljudi, a posebno redovnici i redovnice, monasi i monahinje, trebaju biti kao anđeli koji uvijek stoje pred licem Božjim - kazao je mons. Stipić u svojoj homiliji, poručujući mladim monasima da se pokoravaju u svemu svojim poglavarima kao Kristu i da budu u svemu strpljivi, ponizni, krotki i šutljivi, pa će naći blagodati pred Bogom i spasiti se.

Objasnio je da postriga (čin monašenja, nazvan po simboličnom odsijecanju kose) poziva na to da se uvijek imati obraz anđela na nebu, odnosno sve ono što je od ovoga svijeta,  ono što je prolazno, raspadljivo, ostaviti iza sebe i ići za nečim uzvišenijim i savršenijim.

- Redovnički, monaški poziv je veliki dar za Crkvu, veliki dar za svakog vjernika, a i veliki dar za onoga koji ga nosi. Draga braćo, budite nositelji anđeoskoga lika s ljubavlju, radošću i veseljem i Gospod će vam to stostruko vratiti - zaključio je homiliju mons. Stipić.

Mladi monasi nakon određenog vremena provedenog u novicijatu u studitskom grkokatoličkom manastiru Uznesenja presvete Bogorodice na nebo u Univu kod Lavova u Ukrajini, poznata kao Univska lavra, gdje su imali priliku upoznati se s duhovnošću i životom istočnog monaštva, svoj daljni monaški život će nastaviti u dalmatinskom grkokatoličkom manastiru Pokrova presvete Bogorodice u Kričkama, izvijestila je Križevačka eparhija.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!