Križevo u Križu

Križevo u Križu

Župa Uzvišenja Sv. Križa u Križu svečano je u četvrtak 14. rujna proslavila blagdan Uzvišenja Svetoga Križa. 

Autor
Sisačka biskupija/Laudato/F.P.
Fotograf
Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
15.09.2023 13:15

 

Misno slavlje predslavio je p. Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove, u koncelebraciji sa svećenicima Ivanićgradskog dekanata i domaćim župnikom, vlč. Božom Pinjuhom koji je na početku izrekao riječi dobrodošlice, čestitke i zahvale.

Kao u neka ranija, stara vremena, kada su crkve bile ispunjenije svečanim narodnim ruhom, osobito u prigodi vjerskih blagdana, tako su se i na Križevo u Križu mogle vidjeti narodne nošnje te mladi pripadnici sportskih klubova zajedno. Pjevanje tijekom misnog slavlja animirao je mješoviti zbor pod vodstvom Ivane Marenić Pugar i Antonije Pinjušić.

O važnosti križa u životu svakog čovjeka, u najsveobuhvatnijem i svakodnevnom smislu, p. Horvat je u propovijedi potaknuo vjernike na promišljanje o shvaćanju pravog značenja križa. 'Samo u ludostima ovoga svijeta križ izgleda kao poraz. Za vječnost, križ je pobjeda i spasenje. Važno je svoj križ uzeti i nositi s ljubavlju. Već sada, ovdje, cilj je težiti i željeti doći u nebo i u raj. Na svakome od nas je iskoristiti i one male prilike koje su nam dane da bismo nekoga čak i malim ohrabrenjem, osmjehom, utjehom, konkretnom pomoći, približili Nebu i Gospodinu. Pogledom na križ ne bismo smjeli ne prisjetiti se, svaki put, kako visokom cijenom smo plaćeni. Za svakog od nas, ponaosob, bez iznimke, Isus je podnio žrtvu Križa, ljubeći nas jednakom ljubavlju. Zagledani u Križ Kristov, meditirajući o tom otajstvu, svatko od nas neka pokuša dosegnuti kolikom je ljubavlju Bog ljubio svijet'', poručio je propovjednik.

Nakon svete Mise, u društvenom domu u Križu, Župa i Župni Caritas, uz podršku Općine Križ, počastili su gulašom i kolačima sve ljude dobre volje, koji su se odazvali pozivu župnika na okupljanje i zajedničko druženje.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: