Ljetni susret bogoslova Požeške biskupije

Ljetni susret bogoslova Požeške biskupije

Bogoslovi Požeške biskupije pod vodstvom Tomislava Dokoze, novoimenovanog biskupskog delegata za bogoslove, i Mateja Filipovića, prefekta Kolegija, okupili su se na svojem tradicionalnom ljetnom susretu u Domu sv. Augustina u Velikoj, gdje su na duhovno-rekreativnom druženju produbljivali svoje zajedništvo.

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
14.08.2022 10:22

Susret su započeli sudjelovanjem na Vesperama i bdjenju uoči svetkovine zaštitnika Požeške biskupije, sv. Lovre, 9. kolovoza, i bogoslužju na samu svetkovinu sv. Lovre. Posljednjeg dana njihova susreta, 13. kolovoza, posjetio ih je biskup požeški, mons. Antun Škvorčević, te se u razgovoru s njima dotaknuo više pitanja iz njihova života.

Kazao je, među ostalim, kako je jedno od važnih pitanja umijeće mladog čovjeka da prihvaća stvarnost života, napose samoga sebe, da ne bježi od sebe projicirajući se u neke nestvarne dimenzije. Biskup je istaknuo kako je potrebno prihvatiti sebe samoga onakva kakav jesam, te je spomenuo da mu je u tom pogledu posebno drag "Ispit savjesti" pjesnika Tina Ujevića iz njegovih "Rukoveti autofragmenata", gdje je sebe uvjeravao da je on ono što jest u dubini svoje savjesti te kako je sebe poslagao u duhovnim dimenzijama.

Biskup je podsjetio bogoslove da u njima postoji još jedna izvanredno izazovna činjenica, a to je Božji trag, poziv u duhovno zvanje. Zapitao je bogoslove jesu li kadri prihvatiti sebe takvima kakvi jesu u dimenziji svoga duhovnog zvanja. Potaknuo ih je da prihvate taj Božji trag u sebi i surađuju s Bogom na njegovu punom ostvarenju. Dodao je kako osim ove pozitivne postoji i negativna strana postojanja, ranjenost zlom, te smo pozvani i u tim dimenzijama otkrivati sebe kako bismo pronašli najbolji način odgovora na to stanje, da ne budemo njegovom žrtvom. Istaknuo je kako je najbolji način suzbijanja moći zla u sebi potpuno se usmjeriti na dobro i sve svoje snage upotrijebiti za rast Božjeg dara u sebi, konkretno duhovnog zvanja. Tako čineći, oduzimamo Zlome mogućnost da nas svojom lukavošću dovede do gubitničkog stanja, kazao je biskup Škvorčević.

Bogoslovima je poručio i da uvijek nastoje pronaći trenutke u kojima će si postaviti prava pitanja o svojoj duhovnoj organiziranosti, jer u suprotnom njihova će duša patiti zbog gubitka identiteta. Poželio im je da u prigodama kao što je ovaj susret u Velikoj pronađu vremena za sebe i provjere tko su, što su, do kamo su stigli duhovno, koliko su svrstani na Božju stranu. Obećao je da će moliti za njih da u tom nastojanju budu uspješni i radosni zbog duhovnoga rasta.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: