Mandalino proslavljeno u Gospiću

Mandalino proslavljeno u Gospiću

Na blagdan sv. Marije Magdalene, zaštitnice grada Gospića, u ponedjeljak 22. srpnja kancelar Gospićko-senjske biskupije preč. Mišel Grgurić, predvodio je središnje misno slavlje u gospićkoj katedrali.

Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
TU GSB/IKA
Objavljeno:
 
22.07.2024 14:50

 

Koncelebrirali su domaći župnik Anto Knežević, preč. Nikola Turkalj, ravnatelj Caritasa vlč. Luka Blažević, vlč. Pero Jurčević, vlč. Ante Luketić, o. Domagoj Jelača  i umirovljeni svećenici mons. Tomislav Špročić, mons. Mile Pecić i vlč. Mile Rajković. Asistirali su bogoslovi Marko Butković i Petar Huseinović.

Pjevanje je predvodio katedralni zbor pod vodstvom Nikole Perišića.

Na početku misnog slavlja kancelar je pozdravio sve prisutne vjernike te im čestitao Dan grada Gospića, posebno je pozdravio gradonačelnika Darka Milinovića, njegove suradnike te sve koji su sudjelovali u procesiji noseći sliku Marije Magdalene.

Preč. Mišel Grgurić propovijed je započeo govoreći o povijesti katedrale: ''Braćo i sestre, slavimo svetkovinu godišnjice posvete naše katedrale Navještenja BDM. Nakon što je ova crkva u Domovinskom ratu pretrpjela paljenje i razaranje i nakon njezine obnove posvetio ju je na današnji dan 1999. godine mons. dr. Mile Bogović, tadašnji riječko-senjski pomoćni biskup koji je samo 20-ak dana prije zaređen za biskupa u riječkoj katedrali sv. Vida. Kada je 2000. godine osnovana Gospićko-senjska biskupija, dotadašnja župna crkva u Gospiću uzdignuta je na razinu katedralne crkve, crkve u kojoj stoluje biskup, crkve u kojoj će se oko biskupa okupljati svećenici, prvi suradnici i povjereni narod Božji. Posvećujući ovu katedralu 2014. godine, kada je kao i danas bila proslava Dana grada Gospića i naše nebeske zaštitnice, sv. Marije Magdalene, biskup Bogović pojasnio je ulogu Marije Magdalene koja je pomazavši Isusa mirisnim uljem dala mu ono najvrjednije što je imala''.

''I mi smo danas došli sa svetom krizmom za posvetu oltara koji je simbol Isusa Krista pri čemu je vidljivo međusobno darivanje. Kao Marija Magdalena pronalazimo dobrotu oko sebe i pronalazimo uporište u dobru, jer je to logika rasta, a ne gledati oko sebe samo loše, jer to vodi zlu. Marija Magdalena ponajbolji nam je primjer predavanja dobru, a Isus osjeća da smo mi remek-djelo Božje stvaralačke dobrote pa nam se predaje na oltaru u prilikama kruha i vina'', poručio je.

Spominjući liturgijska čitanja, kancelar Grgurić osvrnuo se na Hram koji predstavlja Božji dom i kralja Salomona. ''Širimo ruke u molitvi, imamo predivan osmijeh na licu, ali tvrdoću srca ne želimo mijenjati. Kao da bi se Bog morao prilagoditi mojim pravilima, a ne ja živjeti po Njegovim zapovijedima. Ali kako Bog kaže Samuelu: ‘Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu’ (1Sam 16,7). O tome nam govori i današnje drugo čitanje kada sv. Pavao upozorava da smo Božja građevina. Pavao postavlja temelje u raznim Crkvama, ali i upozorava one koji će naziđavati neka paze kako naziđuju jer temeljni kamen nam je svima Isus Krist. Zatim postavlja ozbiljno pitanje: ‘Ne znate li? Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama.’''

''Neka nam u tome svojim zagovorom pomogne nebeska zaštitnica našega grada, sv. Marija Magdalena, koja je Isusa ljubila čistim srcem i iskrenom odanošću. Neka ona zagovara svakog stanovnika našega grada, sve odgovorne nositelje vlasti i bude nam čisti primjer kako nasljedovati Isusa i kako se do kraja oslanjati na vršenje Božje volje'', zaključio je preč. Grgurić.

Na kraju misnog slavlja o. Anto Knežević zahvalio je svima koji su pomogli pripremiti slavlje te svima čestitao Dan grada Gospića prenosi IKA.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: