Marko Cvitkušić: 'Kad se radi o Božjem zakonu i ljubavi prema Isusu, Antun je neustrašiv'

Marko Cvitkušić: 'Kad se radi o Božjem zakonu i ljubavi prema Isusu, Antun je neustrašiv'

Propovjednik je rekao i da je sv. Antun dosljedan borac protiv ravnodušnosti i neodlučnosti s obzirom na Isusa Krista i vjeru.

Autor
S.V./Laudato/D.R.
Fotograf
Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
14.06.2021 09:09

 

Župa Odra Sisačka svečano je u nedjelju 13. lipnja proslavila blagdan svog suzaštitnika, sv. Antuna Padovanskog. Središnje svečano misno slavlje ispred u potresu srušene župne crkve predslavio je generalni vikar, mons. Marko Cvitkušić, u zajedništvu s vlč. Sašom Jozićem, a služio je đakon Milan Danijel Jurić.

Sve je okupljene na početku, uključujući i brojne hodočasnike iz okolnih župa, pozdravio vlč. Jozić, zahvalivši im na dolasku i štovanju ovog svetca. Mons. Cvitkušić u propovijedi je podsjetio na kratak životni put ovog svetca s prijelaza 12. u 13. stoljeće.

– Mnoge je poučio, utješio; odvratio od grješna života i krivovjerja te priveo Bogu. Svojim stavovima i dubokim kršćanskim življenjem vjere, Antun je odlučno pokazivao lažni mir između tradicije, religije i materijalnog bogatstva svoga vremena – istaknuo je mons. Cvitkušić.

Propovjednik je rekao i da je sv. Antun dosljedan borac protiv ravnodušnosti i neodlučnosti s obzirom na Isusa Krista i vjeru.

– Kad se radi o Božjem zakonu i ljubavi prema Isusu, Antun je neustrašiv: odlučno živi Božje zapovijedi i svojim životom svjedoči Njegovu ljubav – poručio je propovjednik.

U nastavku se zapitao kako mi živimo i svjedočimo svoju vjeru, ustvrdivši da su mnogi vjernici slabo poučeni o kršćanskim istinama te olako prelaze preko temeljnih kršćanskih moralnih načela.

– Dosta je malo detaljnije zaviriti u glazbu mladih i filmske ponude, koliko je tu protukršćanskg ozračja prisutno, a da se nitko ne uznemiruje ili to zabranjuje. To se kod nas osobito očituje u masovnim medijima koji na razne načine nameću ateistički pogled na svijet kao znanstveni, a Crkvu prikazuju kao nazadnu, zaostalu i štetnu za društvo. Sveti Antun Padovanski od nas i naših suvremenika očekuje da odlučno ispovijedamo svoju vjeru i prenosimo ju na dolazeće generacije, da se istinski borimo za kršćanske ideale, da Krista naviještamo riječju i djelom – zaključio je generalni vikar.

Župljani su se za ovo slavlje pripremali trodnevnicom koju su vodili: vlč. Josip Vragović, domaći župnik Saša Jozić i trajni đakon Milan Danijel Jurić. Večernju blagdansku Misu predslavio je p. Zvonko Vlah.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: