Misa na spomen biskupa Stadlera: 'On je dopustio da ga ustrajno odgaja Božja riječ'

Misa na spomen biskupa Stadlera: 'On je dopustio da ga ustrajno odgaja Božja riječ'

'Samo onaj tko u Evanđelju pomno sluša samoga Krista, može ga s tolikim marom i načinima prenositi, kako je to činio usred svoga stada nadbiskup Josip Stadler.'

Autor
B. Lukačević/Laudato/D.R.
Fotograf
B. Lukačević
Objavljeno:
 
25.01.2021 08:31

 

Svečanu Euharistiju s proslavom Nedjelje Božje riječi i zahvalnog spomena na slugu Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, o 178. godišnjici njegova rođenja i krštenja, predslavio je u nedjelju 24. siječnja, u Stadlerovoj rodnoj i krsnoj župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, domaći župnik Ivan Lenić.

Budući da je to u župi bio i Dan ministranata, na Misi su sudjelovali ministranati župe. Uz vjernike župe i grada, na Misi su sudjelovale i Stadlerove duhovne kćeri, Služavke Maloga Isusa, na čelu s vrhovnom poglavaricom Družbe, s. Marijom Banić, i poglavaricom Zagrebačke provincije, s. Petrom Marjanović. One su prije Mise predvodile molitvu krunice – otajstava svjetla – s razmišljanjima i nakanama pojedinih desetica, te molitvu za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega.

U prigodnoj homiliji župnik Lenić posvijestio je kako nam druženje sa Svetim pismom pomaže prepoznavati i odgovarati na Božji glas, ustrajati na putu obraćenja, putu svetosti. Naglasivši kako svetost nije neki dodatak kršćanskom životu, nego je u njegovoj naravi, ustvrdio je kako je upravo to činio sluga Božji Josip Stadler.

– Sluga Božji Josip Stadler, čiji 178. rođendan i krsni dan danas slavimo, uistinu je bio osvojen Božjom riječi. Koliko ju je intelektom pronicao, prevodio, napose Novi zavjet, što nam je manje poznato, dotle da ga je ona kroz dugogodišnje svakodnevno čitanje, meditiranje, oblikovala i preobražavala, da ju je ne samo tako glatko prenosio vjernicima u propovijedima i brojnim poslanicama nego je ona nenametljivo progovarala njegovom osobnošću, ophođenjem s drugima, stavovima i djelima, da si mogao čitati Evanđelje s njegovih koraka i života – kazao je Lenić.

Naglasio je kako je Stadler bio više od samoga teologa, nužno naslonjenoga na Sveto pismo, koje se pretpostavljalo da poznaje da bi razlagao istine vjere najprije kao sveučilišni profesor, a onda kao pastir Crkve.

– On je dopustio da ga, svjetlom Duha Svetoga, ustrajno odgaja Božja riječ, da zahvaća u njegove dubine, oblikuje njegovo biće, suobličava samom Isusu, a i Njegovu Ocu. Plod je to Stadlerove uronjenosti u Boga, u Njegovu riječ... Kako je žarko želio da Božja riječ, napose Evanđelje, bude bliska njegovim svećenicima i narodu, da je sam posezao za prevođenjem! Samo onaj tko u Evanđelju pomno sluša samoga Krista, koji nam govori riječi života vječnoga, može ga s tolikim marom i načinima prenositi, kako je to činio usred svoga stada nadbiskup Josip Stadler. On je, uistinu, bio slušatelj, poslužitelj i vršitelj Božje riječi – rekao je župnik Lenić.

Sukladno posebnosti ove nedjelje i prijedlozima za njezino slavlje, predano je 12 Biblija u 12 obitelji župe, čiji su predstavnici prije završnoga blagoslova pristupali pred oltar i primali ju iz župnikovih ruku.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: