Misa zahvalnica o 25. godišnjici zavjeta poglavarice sestara Karmelićanki BSI

Misa zahvalnica o 25. godišnjici zavjeta poglavarice sestara Karmelićanki BSI

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je Misu zahvalnicu o 25. godišnjici zavjeta Majke Karle Marije, vrhovne poglavarice sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova, inače prve Hrvatice na čelu te Družbe.

Autor
biskupija-sisak.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
biskupija-sisak
Objavljeno:
 
07.07.2020 21:13

U kapeli sv. Josipa u Hrvatskom Leskovcu u utorak, 7. srpnja sisački biskup Vlado Košić predslavio je Misu zahvalnicu o 25. godišnjici zavjeta Majke Karle Marije, vrhovne poglavarice sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova, inače prve Hrvatice na čelu te Družbe. S biskupom su koncelebrirali župnik župe Stupnik-Lučko Dubravko Škrlec Hren i don Stjepan Bolkovac. Uz Majku Karlu Mariju (Magdalenu Peranović) te bivšu višegodišnju Majku Angelinu na misi su sudjelovale brojne sestre Karmelićanke BSI na čelu s provincijalnom glavaricom s. Kristinom Pišković. U homiliji biskup je rekao kako izabrana svetopisamska čitanja uvode u razmišljanje i molitvu. 

- Tri pročitane rečenice iz knjige Proroka Izaije (63,7-9) nose naslov Psalam. Istaknuo bih barem jednu rečenicu iz ovog odlomka: Slavit ću ljubav Gospodnju, slavna djela njegova – za sve što nam Gospod učini, za veliku dobrotu domu Izraelovu što nam je iskaza u svojoj samilosti, u obilju svoje ljubavi... Nije slao poslanika ni anđela, nego ih je sam spasio. U svojoj ljubavi i samilosti sam ih je otkupio, podigao ih i nosio...  Posebno uočavamo riječi: 'ljubav' i 'samilost' koje prorok pripisuje Bogu kao svojem spasitelju. I zanimljivo je da ističe kako nije poslao svojeg poslanika ili anđela, nego ih je sam došao spasiti, te ih otkupio, podigao i nosio… Očito se niti prorok, niti Izrael o kojem govori na primjeru svoje sudbine, ne mogu smatrati dostojnim Božje pomoći. Stoga kaže da ih je Bog spasio 'u svojoj samilosti' – istaknuo je biskup Košić. 

Dodaje kako bismo možda mogli, kako to voli papa Franjo isticati,  riječ 'samilost' zamijeniti riječju 'milosrđe'. Istaknuo je kako se Bog smilovao svome narodu jer mu je iskazao svoje beskrajno milosrđe. 

- Milosrđe je na početku i na kraju, njime nas Bog obuhvaća i pokazuje nam put. A to da nije došao po svom poslaniku nego sam, osobno, i te kako naviješta upravo Spasitelja Isusa. Konkretnost Božje ljubavi najbolje se može doživjeti u ljudskom prijateljstvu s Isusom Kristom, znala je, otprilike, kazivati vaša sveta Terezija iz Avile. Baš čovještvo Isusovo znak je najvećeg Božjeg prijateljstva koje čovjek ikada može doživjeti. Zato ako želimo doći k Bogu, slijedimo prijateljsku ljudsku ljubav Isusovu. Jednom reče profesor Ivan Golub: Čovjek može poći samo za čovjekom. Zato je Bog i postao čovjekom da bi čovjek mogao poći za Bogom – naglasio je biskup Košić.

Na kraju biskup je pozvao sve okupljene na molitvu za majku Karlu. Dodao je kako je napast svake vlasti – govorim to i iz vlastitog iskustva – bila ona civilna bila crkvena, da zaboravi kako smo svi samo krhki ljudi, jer puno toga moramo pa pomislimo i da možemo, da puno ovisi o nama, što je i istina, ali djelomična, jer sve – ovisi samo o Bogu. 

- Tako se vlast u sebi pokazuje kao bezbožna djelatnost i doista joj treba neprestana molitva za poniznošću, kako onih koji nose vlast tako i onih koji o njoj ovise. Moj mi je prvi duhovni učitelj, pater Ilija kapucin, često na razglednici znao napisati: Oremus pro invicem! – molimo se jedni za druge! Molimo se jedni za druge, dok Gospodinu zahvaljujemo, molimo Ga da nas ne prestaje obdarivati svojom milošću, da nas vodi i dalje. Neka sestru Karlu, vašu Majku, drage sestre, podupre u svima vama vašoj sestrinskom ljubavlju, prijateljstvom i razumijevanjem, da joj budete potpora, da jedne u drugima imate radost, i da vaša radost bude potpuna – zaključio je biskup Košić. 

Nakon Mise slavlje se nastavilo za obiteljskim stolom te uz prikaz života sestre Utemeljiteljice bl. Majke Marije Terezije od sv. Josipa (Tauscher) koji su izvele mlađe sestre i programa djece koja su u Domu u Hrvatskom Leskovcu.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije