Misom u Nacionalnom svetištu sv. Josipa obilježen Dan Karlovačke županije

Misom u Nacionalnom svetištu sv. Josipa obilježen Dan Karlovačke županije

Prošle godine svetište je posjetilo 80 000 hodočasnika, a od početka ove godine već 40 000 časteći sv. Josipa.

Autor
Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu/Zvonko Ranogajec/Laudato/G.O.
Fotograf
Zvonko Ranogajec
Objavljeno:
 
26.04.2024 12:48

 

U četvrtak 25. travnja u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu u Karlovcu služena je sveta Misa povodom obilježavanja Dana Karlovačke županije, odnosno 31 godinu od osnutka ove jedinice regionalne samouprave. Misu je predslavio župnik Župe sv. Ivana Krstitelja iz Rećice, vlč. Lovro Zaplatić koji ove godine slavi 50 godina svećeništva. Suslavili su domaćin, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa, mons. Antun Sente; karlovački dekan, preč. Dražen Karačić; dugoreško-mrežnički dekan, preč. Kristijan Gatarić je još 9 svećenika Karlovačkog dekanata među kojima i protojerej stavrofor Župe Uzvišenja časnog Križa, o. Željko Pajić. Misi su nazočili čelnici Karlovačke županije na čelu sa županicom Martinom Furdek Hajdin, njezinom zamjenicom Vesnom Hajsan Dolinar, predsjednikom Županijske skupštine Vladom Jelkovcem te brojnim djelatnicima županije, grada Karlovca, predstavnicima braniteljskih udruga, policije kao i Karlovačke građanske garde. Ovo je bila sedma godina da se odlukom Županijske skupštine misno slavlje u čast Dana županije održava povodom blagdana zaštitnika hrvatske domovine i grada Karlovca, sv. Josipa Radnika.

''Prošle godine svetište je posjetilo 80 000 hodočasnika, a od početka ove godine već 40 000 časteći sv. Josipa kojeg je Hrvatski sabor prije 337 godina odabrao za zaštitnika Hrvatske. Sretni smo da je sv. Josip i zaštitnik naše županije čiji dan danas slavimo'', istaknuo je u pozdravnim riječima rektor svetišta, mons. Antun Sente.

Propovjednik, vlč. Lovro Zaplatić, u svojoj je blagdanskoj homiliji istaknuo najvažniju vrlinu sv. Josipa koju je primjenjivao cijelog života i koja je presudila da može izvršavati svoju ulogu čuvara Svete obitelji, a to je poniznost:

''Poniznost je preduvjet svih ostalih vrlina i djelovanja. Danas živimo u vremenu ludila gomile i kulturnih ratova te masovne histerije. Zapitajmo se hoćemo li postati dio toga ili ćemo biti djelotvorni kao kršćani, obučeni u poniznosti. Poniznost je sluga, a oholost je slabost. Ponizan čovjek je čovjek otvorena uma i srca te je sposoban čuti Boga, dok ohol čuje samo sebe. Teško je biti ponizan jer čovjek voli biti dominantan. Mi se nalazimo u kući poniznog muža koji je imao velike planove i veliku vrlinu otvorenog srca i uma. Zbog toga mu je Bog povjerio brigu za svoga Sina. U Hrvatskoj danas vlada histerija. Gdje se izgubio čovjek? Slušajući Boga, nadajmo se da ćemo naći svoje mjesto uz Josipovu poniznost. To je najbolji način izbjegavanja histerije i rata. Krenimo od sebe, jer mijenjajući sebe, mijenjamo i društvo'', zaključio je vlč. Zaplatić.

Nakon Mise u dvorani svetišta mons. Sente je tradicionalno upriličio kraće druženje za sve uzvanike.

KARLOVAC

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: