Molitva sv. Emigdiju, zaštitniku od potresa

Molitva sv. Emigdiju, zaštitniku od potresa

Gospodine, sve nas sačuvaj u svojoj ljubavi, da poput sv. Emigdija i mi nesebično svjedočimo Tvoju ljubav i Tvoju slavu.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Screenshot
Objavljeno:
 
07.02.2023 10:15

 

Sveti Emigdije rodio se oko 273. godine u njemačkom gradu Trieru. Kao prvi biskup Ascolija umro je mučeničkom smrću, a u Katoličkoj Crkvi poznat je kao zaštitnik od potresa. 

Naime, papa Pio II. napisao je 1462. godine kako su se u Ascoliju ljudi počeli okupljati na njegov blagdan jer su se zbog duboke pobožnosti prema svetom Emigdiju dogodila brojna čudesa na njegovu grobu. Pobožnost je porasla kad je nakon strašnog potresa u Italiji 1703. godine grad Ascoli ostao posve neoštećen. Tada su Emigdija mnogi gradovi u srednjoj Italiji izabrali za svojeg zaštitnika.

Sveti Emigdije poznat je Dubrovčanima koji su mu se počeli utjecati 1667. godine, kada je 6. travnja grad pogodio strašan potres. Tada je sveti Emigdije postao suzaštitnik Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, a isto se dogodilo i za Viroviticu 1757. godine. 

Donosimo vam molitvu sv. Emigdiju za prestanak potresa:

Svemogući vječni Bože, Ti si svojom riječju stvorio svemir, svijet i čovjeka. Ti si Gospodar neba i zemlje, Ti upravljaš svim zemaljskim i nebeskim silama. Molimo Te, po zagovoru svetoga Emigdija, što ga naši stari izabraše za zaštitnika od potresa i zagovornika u svim nevoljama, sačuvaj i zaštiti naš grad, domovinu i cijeli svijet od potresa i bilo koje druge nepogode.

Oslobodi nas od svakoga grijeha, a osobito od nemara za Tvoja nadahnuća i otpada od vjere. Neka Tvoj sveti mir počine nad ovim mjestom i nad svima koji u njemu prebivaju. Daj da svaki od nas cijelim životom i svom svojom snagom nastoji oko pomirenja i smirenja svih sukoba i međuljudskih potresa.

Sve nas sačuvaj u svojoj ljubavi, da poput sv. Emigdija i mi nesebično svjedočimo Tvoju ljubav i Tvoju slavu. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Sveti Emigdije, zaštitniče od potresa – moli za nas!

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: