Mons. Barišić: 'Pobrinimo se da nam obitelj uvijek bude hram ljubavi i svetište života'

Mons. Barišić: 'Pobrinimo se da nam obitelj uvijek bude hram ljubavi i svetište života'

Blagdan Gospe od Zdravlja svečano je proslavljen 21. studenoga u istoimenoj samostanskoj crkvi, u Splitu na Dobrom.

Autor
Silvana Burilović Crnov/Laudato/M.P.
Fotograf
Silvana Burilović Crnov
Objavljeno:
 
21.11.2020 18:46

Središnje misno slavlje predslavio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, mons. Marin Barišić, u koncelebraciji s gvardijanom samostana, fra Matom Matićem; župnikom, fra Antom Udovičićem i ostalim svećenicima.

Na početku euharistijskog slavlja nadbiskup je pozvao vjernike da uđu u duhovnu blizinu s Majkom Marijom te da ju zamole za zdravlje bolesnih, za zdravlje svih onih koji skrbe o njima, za medicinsko osoblje i za sve one koji trpe boli na duši i tijelu.

U svojoj je propovijedi mons. Barišić govorio o posebnoj Marijinoj ulozi u povijesti spasenja. Protumačio je evanđeoski tekst koji govori o svadbi u Kani Galilejskoj te je u tom vidu istaknuo da je sakrament Ženidbe toliko važan za naš život i našu budućnost. 

U posljednje vrijeme, zbog epidemioloških mjera, proslava tog sakramenta ograničena je na broj ljudi i na vrijeme, a brojne su svadbe odgođene za neka bolja vremena. U tom je kontekstu govorio o Isusovu čudu pretvaranja vode u vino te o simbolici vode i vina. 

– Voda je simbol nevolja, kriza i poteškoća, a vino je simbol svega onoga što život čini radosnim, ispunjenim i bogatim. Nedostatak 'vina' u našem životu može se dogoditi zbog  naše sebičnosti, egoizma, oholosti, nepažljivosti, neosjetljivosti i neuvažavanja drugoga. Život je težak i u normalnim okolnostima, a kamoli u tim nenormalnim uvjetima. Majka Marija primjećuje ono što nam nedostaje, naše poteškoće preuzima na sebe te ih prikazuje svome Sinu – naglasio je nadbiskup Barišić dodavši da često ne možemo sami izići iz poteškoća, nego su nam potrebni drugi. 

U nastavku propovijedi govorio je o obiteljskom i bračnom zajedništvu.

– U obitelji smo postali pomalo distancirani, egoistični, sebični i oholi. Postali smo neznanci. Nedostaje nam 'hvala', 'molim' i 'oprosti'. Vani glumimo uglađenost i osjetljivost, a u svojoj smo obitelji hladni i neosjetljivi. Takvi ne samo da vodu ne ćemo pretvoriti u vino nego ćemo vino pretvoriti u vodu. Pobrinimo se da nam obitelj uvijek bude hram ljubavi i svetište života, da uvijek imamo 'vina'. Kad u svom životu pretvaramo vodu u vino, događa se na svoj način uskrsnuće. Možemo kazati da su trenutci uskrsnuća, odnosno pretvaranja vode u vino, kad iz laži idemo u istinu, iz nevjere u vjernost, iz mržnje u ljubav, iz osvete u pomirenje – rekao je mons. Barišić.

Na kraju propovijedi govorio je o različitim virusima u našem životu koji razaraju naše bračno i obiteljsko zajedništvo, poput oholosti, sebičnosti, egoizma, upozorivši na posljedice takvih ponašanja – udaljavanje jednih od drugih, pa čak i rastava. Kazao je da će uskoro doći cjepivo protiv koronavirusa, ali da nam Gospodin – Liječnik – daje lijekove protiv ovih drugih virusa. On nas svojom Riječju i sakramentima želi osposobiti protiv virusa da bismo mogli živjeti puninu ljubavi i života.

Na kraju misnog slavlja riječ pozdrava i zahvale nadbiskupu, i svima onima koji su pridonijeli ljepoti slavlja i sudjelovali u pripravi za blagdan, uputio je gvardijan, fra Mate Matić.

Zbog epidemioloških mjera, u dogovoru s Nadbiskupskim ordinarijatom, mješoviti župni zbor, sastavljen od desetak članova, pod ravnanjem fra Stipice Grgata i s. Zorislave Radić, otpjevao je četiri skladbe za vrijeme Mise. Tijekom cijelog jutra hodočasnici su posjećivali omiljenu splitsku crkvu da bi izmolili od Gospe zdravlje za sebe i svoje najbliže, upalili svijeću, pomirili se s Bogom u sakramentu Pomirenja te se osnažili u Euharistiji Tijelom Kristovim.
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: