Mons. Kutleša: 'I u državi i u Crkvi bilo bi nam drugačije da smo okrenuti služenju'

Mons. Kutleša: 'I u državi i u Crkvi bilo bi nam drugačije da smo okrenuti služenju'

Prigodnu propovijed održao je novi veliki kancelar fakulteta, dr. Dražen Kutleša.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Splitsko-makarska nadbiskupija
Objavljeno:
 
28.09.2020 16:47

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu započeo je u ponedjeljak 28. rujna s novom akademskom godinom 2020./2021. Euharistijsko slavlje u dvorištu Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, mons. Marin Barišić u suslavlju s novim velikim kancelarom KBF-a, nadbiskupom koadjutorom, mons. Draženom Kutlešom, dubrovačkim biskupom, mons. Matom Uzinićem, velikim vicekancelarom fakulteta, dr. fra Markom Mrše, provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, dekanom Fakulteta, red. prof. dr. Mladenom Parlovom, prodekanima, nastavnicima i odgojiteljima.

Pozdravivši sve nazočne, nadbiskup Barišić kazao je da je osnivač fakulteta, utemeljitelj, veliki kancelar, dekan, profesor i naš učitelj sam Isus Krist te da u Njegovo ime počinjemo novu ak. godinu.

Prigodnu propovijed održao je novi veliki kancelar fakulteta, dr. Dražen Kutleša. Razlamajući evanđeoski tekst koji donosi Isusov razgovor s učenicima o tome tko je najveći u Kraljevstvu nebeskom, dr. Kutleša podcrtao je dvije stvari: pitanje tko je najveći i toleranciju.

– Umjesto da pitaju Isusa o Njegovu daljnjem putu i onome što mu je proći, oni raspravljaju o tome tko će biti najveći u Kraljevstvu nebeskom. Tim vidimo da nisu shvatili bit Kraljevstva nebeskog – započeo je mons. Kutleša svoju homiliju.

Naglasio je da mnogo znači Isusova prisutnost među nama jer kada znamo da je On među nama, ne ćemo činiti nevaljale stvari i raditi ono što bismo možda htjeli.

– Svijest o Njegovoj prisutnosti među nama mora nas činiti drugačijima. Isus kao pravi pedagog ne samo da ih poučava nego pročišćuje njihovu ambiciju. Potiče ih ne da se bore tko će biti prvi ovdje na zemlji nego da se bore tko će biti prvi u Kraljevstvu nebeskom. To znači da onaj tko želi biti prvi u Kraljevstvu nebeskom treba služiti. Umjesto da budeš gospodar nad drugima, trebaš biti sluga drugim ljudima –poručio je Kutleša.

U tom je kontekstu potaknuo na obuzdavanje ega usmjeravanjem na altruizam i služenje drugim ljudima.

– I u državi i u Crkvi bilo bi nam drugačije i bolje da smo okrenuti služenju jedni drugima. A iz evanđeoskog teksta vidimo da jedino služenjem možemo zadobiti Kraljevstvo nebesko – zaključio je nadbiskup koadjutor. 

Misno je slavlje završilo drevnim himnom Duhu Svetomu: 'O dođi, Stvorče', a potom je program nastavljen u velikoj sjemenišnoj dvorani. Prigodnu riječ nazočnima uputili su još prodekan za znanost, izv. prof. dr. Josip Dukić; dekan fakulteta, red. prof. dr. Mladen Parlov; veliki vicekancelar fakulteta, dr. Marko Mrše i novi veliki kancelar fakulteta dr. Dražen Kutleša.

'Lectio brevis' o temi: 'Zajednička odgovornost za ljudsku obitelj u vremenu pandemije COVID-19' održao je mr. sc. Šimun Markulin, asistent na Katedri Moralnoga bogoslovlja. Budući da je nedavno i sam prebolio Covid-19, govorio je iskustveno o pandemiji, odgovornosti i solidarnosti zaključivši da Crkva nema nema nekakav katalog rješenja, već nudi svoje stoljetno iskustvo u različitim zemljama i narodima.

– Pozvani smo postati ljudi nade. Danas su nam potrebne univerzalne vrijednosti, upravo kako bismo udahnuli novu nadu u svijet pogođen pandemijom. U toj perspektivi kršćanstvo može dati dragocjen doprinos sveopćoj obnovi. Ta nova vizija mora biti utemeljena na jedinstvu ljudske obitelji, kao i na moralnim vrednotama koje su zajedničke svim ljudskim bićima. Za nas može započeti novo vrijeme: vrijeme ozdravljenja i vraćanja dostojanstva svakoj osobi, vrijeme susreta, pravde i ljubavi – poručio je Markulin.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: