Mons. Kutleša predslavio Misu za mir u Ukrajini: ''Ono što vidimo na društvenom planu odraz je nutarnjeg siromaštva''

Mons. Kutleša predslavio Misu za mir u Ukrajini: ''Ono što vidimo na društvenom planu odraz je nutarnjeg siromaštva''

Na inicijativu Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) da se tijekom korizme svakodnevno u jednoj biskupskoj konferenciji slavi Misa za žrtve rata u Ukrajini i mir u toj zemlji, u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Zagrebu, u četvrtak 2. ožujka, slavljena je Misa koju je predslavio predsjednik HBK-a zagrebački nadbiskup koadjutor, mons. Dražen Kutleša.

Autor
IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
02.03.2023 10:19

 

U koncelebraciji su bili đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić; gospićko-senjski biskup, mons. Zdenko Križić; predstojnik Nacionalnoga katehetskog ureda HBK-a, mons. Ivica Pažin; nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, preč. Tomislav Markić te tajnici biskupa: vlč. Mišel Grgurić i vlč. Domagoj Lacković. Misu je uživo prenosio Hrvatski katolički radio, a na njoj su sudjelovali djelatnici ureda i ustanova Hrvatske biskupske konferencije. 

U propovijedi nadbiskup Kutleša istaknuo je kako sukob u Ukrajini ''osjećamo posebno teškim i bliskim srcu iz dva razloga, onog racionalnog jer se nalazi prostorno jako blizu, u Europi, na pragu našeg doma, ali i emotivnog jer smo i sami, pogotovo mi malo stariji, imali osobno iskustvo Domovinskog rata''.

U svjetlu tih događaja, ali i u svjetlu Božje riječi i korizmenog vremena, istaknuo je nadbiskup, s pravom se može postaviti tri pitanja: kakvo je trenutačno stanje čovječanstva? Jesmo li išta naučili iz prošlosti? Gradimo li, i kako gradimo, budućnost?

Navodeći s jedne strane ''globalizacijski napredak i uzlet društva'', nadbiskup Kutleša napomenuo je i kako u tom istom društvu vlada sve veća hladna i globalizirana ravnodušnost. ''Ravnodušnost na međunarodnoj razini, koja se ne vodi idejom općeg dobra i osjećajem za zajednički život, uvijek je posljedica hladnoće, ravnodušnosti i egoizma pojedinaca. Ono što vidimo na društvenom planu savršeni je odraz nutarnjeg siromaštva pojedinca. Kao što države ratovima i sankcijama brane nacionalne interese, pojedinci podvalama, licemjerjem, klevetama grozničavo brane osobne interese. Zloća, licemjerje, mržnja, osveta ne postoje u društvu same po sebi, one postoje samo u ljudskom srcu. ''Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, ratovi i svaka druga opačina'' (usp. Mk 7,23)., poručio je nadbiskup Kutleša i dodao da je čovječanstvu potrebno obraćenje srca, da promijeni i odbaci svoje krive kriterije i tumačenja svijeta i stvarnosti. ''Naše društvo potrebito je zaokreta i ozdravljenja koje samo Bog može donijeti''.

U tome pogledu, mons. Kutleša kazao je kako katolici, poput ''kvasca društva'', moraju buditi svijest da je ''ljudsko zajedništvo naše najdragocjenije blago''.

Nazvavši rat u Ukrajini ''porazom ljudskosti'', zagrebački nadbiskup koadjutor nadalje je kazao kako se ono najviše uočava u ''nesposobnosti da učimo iz pogrješaka prošlosti, pa smo osuđeni da prošlost stereotipno ponavljamo. Prisjetimo se samo vremena kada je nastajala enciklika svetog pape Ivana XXIII. 'Mir na zemlji – Pacem in Terris'. U svijetu je dominirao hladni rat i podijeljenost između kapitalizma i socijalizma, uočavao se snažan jaz između Istoka i Zapada koji je Kubanskom krizom gotovo završio nuklearnim ratom. Sveti Papa tada se obratio 'svim ljudima dobre volje', vjernicima i nevjernicima, upozorio je Crkvu da svijet gleda cjelovito, mimo granica i podjela, jer rat nije ničiji interes, a mir je plod pravednosti. Kako snažno i jednako aktualno odzvanjaju ove Papine poruke. S pravom se pitamo, jesmo li išta naučili?''

Aktualna situacija, primijetio je nadbiskup, poziva na izgradnju budućnosti s Bogom. ''Molitva je uključivanje Boga u problem''. Pozivajući se na naviješteno Evanđelje, nadbiskup je podsjetio: ''Bog nam garantira da ni jedna molitva nije uzaludna''.

''Mi molimo srcem, da se Bog smiluje nama, zaraćenim stranama i cijelom čovječanstvu. Ako molimo srcem, srce nas potiče na djelovanje. Solidarnost i konkretna materijalna pomoć znak je da je ‘molilo srce’, a ne samo pamet i usne. Jer srce promijenjeno vjerom i molitvom uvijek je konkretno, ‘ljubavlju djelotvorno’. Neka i naša molitva bude takva, pred Bogom ponizna i u ljubavi konkretna'', zaključio je nadbiskup Kutleša.

Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) pokrenulo je inicijativu da se tijekom korizme svakodnevno u jednoj biskupskoj konferenciji slave Mise za žrtve rata u Ukrajini i za mir u toj zemlji te je svakoj biskupskoj konferenciji dodijeljen jedan dan.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: