Mons. Milan Stipić: Možemo doživjeti radost kakvu je Isus donio na svadbi u Kani

Mons. Milan Stipić: Možemo doživjeti radost kakvu je Isus donio na svadbi u Kani

Mons. Milan Stipić blagoslovio je drevnu ikonu Presvete Bogorodice u svetištu Gospe Brze Pomoći. 

Autor
krizevacka-eparhija.com/Laudato/I.B.
Fotograf
Križevačka eparhija
Objavljeno:
 
09.08.2020 11:01

 

U sklopu slavlja hodočasničkog dana Gospi Brze Pomoći u njezinu svetištu u Slavonskom Brodu, u subotu 8. kolovoza grkokatolici su se okupili na liturgiju sv. Ivana Zlatoustog, uz svečani obred blagoslova drevne ikone Presvete Bogorodice koja ima posebno značenje za duhovni život vjernika grkokatolika.

Riječ je o ikoni presvete Bogorodice koja datira iz druge polovice 19. stoljeća i koju su uz pobožnost Bogorodici doseljenjem u Slavoniju donijeli grkokatolički vjernici s područja Ukrajine. Ikona je od tada bila smještena u prvoj grkokatoličkoj crkvi na brodskom području, u Bukovlju, a tijekom prošle i ove godine je bila u procesu restauracije i obnove koja je ovih dana okončana.

Ikonu je blagoslovio apostolski ordinarij Križevačke eparhije mons. Milan Stipić. Uz molitveni obred blagoslova, pjevao se drevni hvalospjev 'Akatist Presvetoj Bogorodici', kojega su skladno otpjevali slavonskobrodski grkokatolički župnik o. Aleksandar Hmilj, bogoslov Bruno Diklić i sestre bazilijanke.
Uslijedila je liturgija sv. Ivana Zlatoustog, koju je služio mons. Milan Stipić, uz susluženje katedralnog župnika župe Presvete Trojice u Križevcima o. Mihajla Simunovića, dekana slavonskog o. Nikolu Stupjaka, župnika slavonskobrodskog o. Aleksandra Hmilja, župnik župe Piškorevci o. Igora Sikoru te župnika slavonskobrodske rimokatoličke župe sv. Leopolda Mandića vlč. Roberta Farkaša.

Nadahnuće za homiliju mons. Stipić pronašao je u biblijskome opisu svadbe u Kani Galilejskoj tijekom koje je Isus, na poticaj svoje Majke Marije, učinio prvo znamenje – pretvorio vodu u vino.

- Tako i mi danas, po poticajima naše Nebeske Majke, Presvete Bogorodice Gospe Brze Pomoći, kojoj smo došli u pohode ovdje u njezino svetište u Slavonski Brod, možemo doživjeti radost kakvu je Isus donio na svadbi u Kani. Vino je simbol radosti i ljubavi, a Bog je izvor te ljubavi i radosti, pa ako imamo Boga, imamo sve - poručio je apostolski ordinarij Stipić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: