Mons. Uzinić na blagdan sv. Matije: 'Temeljno je poslanje kršćana biti s Gospodinom'

Mons. Uzinić na blagdan sv. Matije: 'Temeljno je poslanje kršćana biti s Gospodinom'

Preduvjet uspješnog vršenja poslanja svakog biskupa, svećenika, redovnika i vjernika laika jest biti s Gospodinom, ali i jedni s drugima.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Riječka nadbiskupija
Objavljeno:
 
14.05.2021 18:17

 

U petak 14. svibnja, na blagdan sv. Matije apostola, rektor katedrale sv. Vida i ekonom Riječke nadbiskupije, mons. Matija Matičić, Misom zahvalnicom u riječkoj prvostolnici proslavio je imendan. Liturgijsko slavlje predslavio je riječki nadbiskup, mons. Ivan Devčić, u zajedništvu s riječkim nadbiskupom koadjutorom, mons. Matom Uzinićem; kancelarom Riječke nadbiskupije, preč. Markom Gregićem; nadbiskupijskim koordinatorom pastoralnih ureda, vlč. Matom Berišićem i đakonom Lukom Klaricom. Također, bio je ovo povod da se na Misi okupe i djelatnici Ordinarijata Riječke nadbiskupije.

Propovijedao je mons. Uzinić koji je u propovijedi istaknuo da je preduvjet uspješnog vršenja poslanja svakog biskupa, svećenika, redovnika, redovnice, zaposlenika Ordinarijata, ali i svakog vjernika laika – biti s Gospodinom, ali i jedni s drugima.

– Blagdan sv. Matije daje nam određene kriterije koje moramo zadovoljiti kako bismo ispunili svoja poslanja, a temeljni je – 'biti s Gospodinom'. To znači biti svjedok Isusa Krista i Njegova uskrsnuća. Da bismo to uspjeli, potrebno je ostati u Isusovoj ljubavi, a to možemo vršeći zapovijedi koje nam je Krist dao. Vršeći zapovijedi, možemo postati sretni, i po nama Evanđelje koje smo pozvani naviještati postaje Radosna vijest – poručio je.

Kao drugi kriterij naveo je Kristovu zapovijed da ljubimo jedni druge kao sebe same. Ta ljubav ne smije biti ljubav uvjetovana interesima, poručio je propovjednik. Biti Isusov prijatelj treći je kriterij koji moramo zadovoljiti želimo li biti s Gospodinom i biti svjedoci Njegova uskrsnuća. Taj je kriterij važan, kako za vršenje svećeničkog i redovničkog poziva tako i za vršenje službe u Ordinarijatu, te se unutar tog kriterija nalazi i ‘podkriterij’ – otvorenost, spremnost na dijalog i transparentnost. Govoreći o četvrtom kriteriju, potaknuo je sve da u svijesti imaju činjenicu da je Bog izabrao nas, a ne mi Njega za poslanje koje vršimo.

– Zato je važno ostati u Isusovoj ljubavi, svjesni da u našem poslanju i zajedništvu trebamo vršiti Kristove zapovijedi – zaključio je mons. Uzinić.

Na kraju Mise vlč. Berišić uručio je, u ime djelatnika Ordinarijata Riječke nadbiskupije, darove mons. Uziniću za desetu obljetnicu biskupstva i mons. Matičiću za imendan. Nakon Mise u Nadbiskupskom domu održan je radni sastanak riječkog nadbiskupa koadjutora i djelatnika Ordinarijata.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: