Mons. Uzinić: 'Pozvani smo životom otkrivati svoj kršćanski identitet'

Mons. Uzinić: 'Pozvani smo životom otkrivati svoj kršćanski identitet'

Potaknuo je vjernike da u trenutcima beznađa otkriju Boga koji silazi tako nisko da može zahvatiti svako naše beznađe, dotaknuti nas i ozdraviti.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Riječka nadbiskupija
Objavljeno:
 
10.01.2021 15:26

 

Blagdan Krštenja Gospodinova blagdan je prijelaza iz božićnog liturgijskog vremena u vrijeme kroz godinu, ali i blagdan koji nas poziva na propitivanje o svojoj kršćanskoj izabranosti, rekao je u nedjelju 10. siječnja riječki nadbiskup koadjutor, mons. Mate Uzinić, predslaveći svečano misno slavlje u katedrali sv. Vida u Rijeci.

– Božićno lice blagdana podsjeća nas na glas koji se zaorio s neba: 'Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!', odnosno da je Isus Božji Sin koji je u betlehemskom djetetu postao čovjek. Također, blagdan Krštenja Gospodinova ukazuje na činjenicu da je Isus već tridesetogodišnjak, i ovaj događaj krštenja početak je Njegova javnog djelovanja. Dva lica današnjeg blagdana potiču nas na razmišljanje o vlastitoj kršćanskoj izabranosti, jer ne slavimo samo blagdan Krštenja Gospodinova, nego se prisjećamo i vlastitog krštenja – rekao je propovjednik.

Pojasnio je kako bi i naša izabranost trebala imati dva lica. Jedno je lice lice našeg 'biti Božji sinovi i kćeri', a to  smo postali po krštenju. Drugo lice poziva nas na svjedočenje pripadnosti Bogu, pripadnosti Kristu.

– Kao kršćani, pozvani smo činiti isto ono što je činio Isus. Biti kršćani znači biti pritjelovljeni Kristu, usvojiti Njegove vrijednosti te ono što je On govorio i činio i sami živjeti. Ne smijemo u svojoj svakodnevici skrivati identitet Božjih sinova i kćeri, svoj kršćanski identitet, odnosno svoje 'biti kršćanin'. Trebamo ga pokazivali, ali ne na način da ćemo govoriti da smo kršćani, nego da ćemo kao kršćani živjeti – kazao je mons. Uzinić.

Dodao je da svoju pripadnost Kristu trebamo svjedočiti i odnosom prema drugima. Možda nam se čini kako je u ovom vremenu pandemije koronavirusa i potresa to teško živjeti, no u tome nam pomaže blagdan Krštenja Gospodinova i izbora mjesta krštenja.

Rijeka Jordan mjesto je geološke depresije, mjesto ispod razine mora i mjesto na kojemu je izraelski narod predvođen Jošuom prešao u obećanu zemlju, čime je završio svoj put prema slobodni.

– Izbor nije slučajan i nosi snažnu teološku poruku. Isus je došao s nebeskih visina zbog oslobođenja čovjeka od svega, a osobito od onoga što ga najmanje čini čovjekom – grijeha. Došao je da bi se čak i u to spustio, što je moguće niže – ispod površine zemlje, ispod površine grijeha. Spustio se kako bi nam pokazao da mu je stalo do nas, do svakog čovjeka. Želi nam poručiti da nema ničega, pa i najtežeg grijeha koji smo zakopali negdje u vlastitoj podsvijesti i koji nas razara duhovno, psihički i fizički, a da ga svojom ljubavlju On ne može zahvatiti, oprostiti i ozdraviti – rekao je mons. Uzinić.

Zaključujući propovijed, istaknuo je da Isusovim krštenjem počinje novo oslobođenje čovjeka i čovječanstva koje je ranije bilo ograničeno na jedan narod, a sada je upućeno svim ljudima. Potaknuo je vjernike da u trenutcima beznađa otkriju Boga koji silazi tako nisko da može zahvatiti svako naše beznađe, dotaknuti nas i ozdraviti.

– Istovremeno, potrebno je usvojiti Božji, Isusov stav u odnosu prema drugima koji su u takvoj situaciji. Pokušajmo biti onakvi kakav bi bio Krist jer to je i naša zadaća po krštenju. Biti Krist i Njegova prisutnost – zaključio je mons. Uzinić.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: