Mons. Uzinić: 'Važno je otkriti na što nas Bog poziva'

Mons. Uzinić: 'Važno je otkriti na što nas Bog poziva'

Vjernike je potaknuo da promišljaju o sebi kao o hramu Duha Svetoga. To možemo činiti osluškujući ga i otkrivajući na što nas Bog zove.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Riječka nadbiskupija
Objavljeno:
 
18.01.2021 16:24

 

Poziv na svetost u središtu je liturgijskih čitanja nedjelje 17. siječnja, kada se Crkva spominje i sv. Antuna opata, začetnika redovničkog pokreta. O tome je u nadahnutoj propovijedi, u crkvi sv. Antuna opata, u Dragi, govorio riječki nadbiskup koadjutor, mons. Mate Uzinić, na Misi u povodu proslave blagdana nebeskog zaštitnika ove župe. Suslavili su: župnik, vlč. Marinko Kajić i đakon, vlč. Luka Klarica. Bio je ovo prvi pohod riječkog nadbiskupa koadjutora nekoj župi u Riječkoj nadbiskupiji te je na početku izrazio radost da je to učinio na blagdan patrona ove župe.

Pročitana čitanja bliska su sv. Antunu opatu jer riječ je o svetcu koji je nakon  progona koji su se dogodili  u Crkvi, pronašao novi način puta do svetosti, piše Riječka nadbiskupija.

– Dotad se smatralo da je poziv na svetost poziv koji Bog upućuje kroz mučeništvo. Sveti Antun pokazuje je da postoji i drukčije 'mučeništvo' – ono koje se ne živi krvlju, nego životom – rekao je propovjednik.

Taj poziv odnosi se i na nas. Bog nas poznaje po imenu i zna zašto nas je stvorio i što želi od nas. Po imenu nas poziva kao što je pozvao Samuela. No, i prije Samuela, Bog je pozivao, a to čini i danas. Čini to služeći se posrednicima i tumačima poziva.

–  Zahvaljujući Evanđelju koje je sveti Antun čuo ušavši u crkvu, ovaj svetac ostavio je sve i pošao je za Gospodinom, rekao je riječki nadbiskup koadjutor, dodajući da se tada dogodilo još nešto po čemu je ovaj svetac ostao zapamćen u kršćanskoj povijesti. On, koji je preko Evanđelja dobio poziv, postaje začetnik pokreta koji se  dogodio u Crkvi i koji danas na određen način obilježava Crkvu, a to je pokret posvećenog života – redovnički pokret. Dakle, on koji je sam dobio poziv, postao je posrednik poziva za druge – rekao je mons. Uzinić govoreći o utjecaju sv. Antuna opata na osnivanje i budućnost redovničkog pokreta.

Na tom tragu kazao je kako i svima nama Bog šalje posrednike, ali u konačnici to je uvijek Duh Sveti. Vjernike je potaknuo da promišljaju o sebi kao o hramu Duha Svetoga. To možemo činiti osluškujući ga i otkrivajući na što nas Bog zove. Osvrnuo se na pročitani evanđeoski ulomak o dvojici učenika od kojih jedan nema ime.

– To nije slučajno, jer taj ‘bezimeni’ ljubljeni učenik svatko je od nas. Isus svakoga od nas osobito ljubi i zato se svaki od nas može poistovjetiti s tim učenikom. No, postoji preduvjet: krenuti za Kristom. Potrebno je krenuti u Isusovu školu i živjeti s Njim, jer to je ono što je sv. Antun živio i zbog čega je bio nadahnuće za mnoge – poručio je propovjednik.

Zaključujući propovijed, istaknuo je kako u životu svakog čovjeka postoje dva poziva. Prvi je onaj temeljni kojemu nas uči i sv. Antun opat – poziv na svetost. Unutar tog općeg poziva na svetost postoji i naš osobni poziv. Važno je otkriti na što nas Bog poziva. Nekoga poziva na radikalno povlačenje, većinu poziva na život u svijetu, no svi moramo biti svjesni svog temeljnog imena, a to ime jest da smo hramovi Duha Svetoga. Vjernike je potaknuo da se po uzoru na sv. Antuna opata otvaraju Duhu Svetom i Njegovim nadahnućima. Na kraju Mise čestitao je blagdan svim župljanima, kao i imendan onima koji ga slave te je sa župnikom i vjernicima ophodio oko oltara sv. Antuna.

Blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Antuna opata, proslavili su i vjernici Šapjana, Šmrike i Plemenitaša.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije