Mons. Zlatko Koren ustoličen za kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog

Mons. Zlatko Koren ustoličen za kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog

Mons. Koren zahvalio je i svim kanonicima, na čelu s velikim prepozitom, mons. Šaškom, na iskazanom povjerenju i podršci u početku nove službe.

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
zg-nadbiskupija.h
Objavljeno:
 
14.08.2020 12:12

 

U zagrebačkoj katedrali, u petak 14. kolovoza, mons. Zlatko Koren ustoličen je za kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog. Obred ustoličenja novog kanonika održan je u sakristijskoj kapelici zagrebačke katedrale u prisutnosti članova Prvostolnog kaptola zagrebačkog, na čelu s velikim prepozitom Prvostolnog kaptola, pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom, te članovima Zbora prebendara Prvostolne crkve.

Na početku obreda ustoličenja kanonik lektor, preč. mons. Stjepan Večković, pročitao je dekret zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, kojim se mons. Koren imenuje novim članom Prvostolnog kaptola zagrebačkog kao kanonik magistar. Novi kanonik, mons. Koren, pročitao je zatim ispovijest vjere te položio kanoničku zakletvu, a potom i obukao korsko ruho kanoničke službe, u čemu su mu, po tradiciji, pomogli kanonici svjedoci: preč. mons. Zvonimir Sekelj i preč. mons. Josip Oslić.

U drugom dijelu obreda ustoličenja kanonik kantor, preč. mons. Stjepan Kožul, koji je i predvodio obred ustoličenja novog kanonika, pročitao je životopis mons. Korena, nakon čega je veliki prepozit Prvostolnog kaptola, pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško, novoustoličenom kanoniku oko vrata stavio kanonički križ pektoral.

Na kraju obreda kanoničkog ustoličenja mons. Koren zahvalio je kardinalu Josipu Bozaniću na imenovanju među članove drevne ustanove Crkve zagrebačke.

Mons. Koren zahvalio je i svim kanonicima, na čelu s velikim prepozitom, mons. Šaškom, na iskazanom povjerenju i podršci u početku nove službe. U svom zahvalnom govoru novi je kanonik, mons. Koren, istaknuo radost što će svojim kanoničkim služenjem moći doprinijeti pastoralnom radu i životu Katedrale te čitave Zagrebačke nadbiskupije u ovom razdoblju poslije razornog potresa i stradanja prvostolnice.

 

Životopis mons. Zlatka Korena

Rodio se 16. ožujka 1967. u Župi sv. Nikole Tavelića na Kustošiji u Zagrebu, od roditelja Vinka i Marije rođene Polić (+ 18. veljače 2009.). Iz obiteljskog doma polazi osmogodišnju i srednju upravnu školu do 1987. godine. Upisuje Pravni fakultet i potom polazi na odsluženje vojnog roka, a od 1989. godine polazi Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i studij na KBF-u u Zagrebu.

Nadbiskup zagrebački i kardinal Franjo Kuharić zaredio ga je za svećenika 25. lipnja 1995., te je imao Mladu Misu u rodnoj župi na Kustošiji.  Po dvije godine vršio je službu župnog vikara u trima župama: u Župi sv. Terezije u Bjelovaru od 10. kolovoza 1995.; u Župi sv. Petra u Zagrebu od  30. srpnja 1997. i u Župi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedjelji od 14. srpnja 1999. Ondje su uspostavljene dvije nove župe: Kerestinec i Bestovje-Novaki-Rakitje, pa je tijekom tri godine bio njihov upravitelj, od 2001. do 2004. godine.

Nakon devet godina svećeničke službe, u mjesecu lipnju 2004. godine, nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić imenovao ga je rektorom Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke i župnikom moderatorom u Župi Uznesenja BDM u Mariji Bistrici. Ondje je  od 2006. godine dekan Stubičkog dekanata; od 2010. godine član Prezbiterskog vijeća i od godine 2012. monsinjor. Povremeno je sa suradnicima vodio duhovnu skrb za neke župe u okolici.

Od mjeseca studenog 2016. godine župnik je Župe sv. Blaža u Zagrebu te član Prezbiterskog vijeća u novom sazivu, Poslovnog odbora i Zbora savjetnika. Član je Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije održane 2017., dekan Gornjogradskog dekanata i član Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za odnose s Gradom Zagrebom. Djelovao je i u Povjerenstvu za ekumenizam i dijalog (2011. – 2019.) te kao povjerenik za pastoral braka i obitelji (2017. – 2020.).

Na prijedlog zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, na sjednici Prvostolnog kaptola održanoj 21. srpnja 2020., sukladno Statutu Prvostolnog kaptola, bilo je izraženo mišljenje članova u tajnom glasovanju, što je dopisom Prvostolnog kaptola istog dana potvrđeno uzoritom Kardinalu, koji je izdao dekret imenovanja novom kanoniku, mons. Zlatku Korenu, računajući u ovom razdoblju poslije razornog potresa i stradanja prvostolnice, kako piše u dekretu imenovanja, na njegovo »zalaganje glede djelomičnog otvaranja za bogoslužje i glede obnove naše katedrale«.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije