Na blagdan Krštenja Gospodinova biskup Škvorčević krstio peto dijete dviju obitelji

Na blagdan Krštenja Gospodinova biskup Škvorčević krstio peto dijete dviju obitelji

Nakon svete Mise, biskup Antun zadržao se u razgovoru sa članovima spomenutih obitelji, uručio im je darove i novčanu potporu.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
11.01.2021 08:15

 

Na blagdan Krštenja Gospodinova, u nedjelju 10. siječnja, požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je Župu Pohoda BDM u Voćinu te u svetištu Gospe Voćinske predslavio euharistijsko slavlje tijekom kojeg je krstio peto dijete iz dviju obitelji.

Koncelebrirali su župnik Ivan Ereiz, Augustin Tašić, stric novokrštenog dječaka, te biskupov tajnik Matej Siluković. Na početku misnog slavlja voćinski župnik Ivan Ereiz pozdravio je biskupa Antuna i u ime župne zajednice zaželio dobrodošlicu, a djevojčica Iva u narodnoj nošnji uručila mu je cvijeće.

Uvodeći u sveto slavlje, biskup Antun kazao je kako blagdanom Gospodinova Krštenja, koje danas slavimo, završava božićno vrijeme liturgijske godine. Naglasio je da pred nama više nije dijete Isus, nego onaj Gospodin koji je u krštenju na Jordanu uspostavljen u svoje mesijansko poslanje naviještanja radosne vijesti i spasenja po Njegovoj muci, smrti i uskrsnuću.

Dodao je kako Isus na svoj način ostaje s nama po djeci koju bračni drugovi u našim kršćanskim obiteljima s ljubavlju primaju. Izrazio je radost što danas može krstiti dvoje djece iz takvih obitelji. S posebnim poštovanjem i zahvalnošću pozdravio je Božu i Veroniku Nikolić s Laurom, njihovim petim djetetom, kao i Gorana i Snježanu Tašić s Noom, njihovim petim djetetom, naglasivši kako će ova djeca po svetom Krštenju postati u punini sinovi i kćeri Božje, ne samo do smrti nego za vječnost. Nazočne pak vjernike pozvao je da se u ovom slavlju obnove u svijesti svoga krsnoga dostojanstva.

U homiliji, biskup je izrazio uvjerenje da župljani voćinske župe ne samo da pomno prate što se događa s potresom u Petrinji, Sisku, Glini i okolici, nego su pritekli u pomoć potrebnima, osobito svojim rođacima iz Dumača, nedaleko od Petrinje, i ostalih potresom pogođenih područja koje su primili i u svoje domove, a drugima već poslali određena materijalna sredstva za najosnovnije životne potrebe, osobito hranu.

Razmišljajući u svjetlu naviještene Božje riječi, o plemenitosti i dobroti koju toliki ljudi u Hrvatskoj iskazuju stradalima u potresu, biskup je ustvrdio da su se pogođeni potresom nahranili plemenitošću i ljubavlju darovatelja, koja ih je uzdigla u njihovu dostojanstvu više nego darovanom hranom. Kazao je kako je to na tragu onoga što nam je Bog po proroku Izaiji poručio u prvom današnjem čitanju, da ćemo od materijalnog jela i pića, koje svakodnevno stavljamo u usta i želudac, ponovno ogladnjeti i ožednjeti, ali da postoji Božje jelo i piće koje nas može tako ispuniti i nasititi da više nikada ne trpimo nikakve oskudice.

– Bog je ljubav sama, i kad se nahranimo Njegovom hranom i napojimo njegovim pićem ljubavi, tek smo onda istinski nahranjeni i napojeni – ustvrdio je biskup.

Naglasio je kako je osobito važno da se mladi putem interneta i drugih društvenih mreža ne hrane lošim sadržajima punim ljudske zloće, sebičnosti i moralne pokvarenosti, nego onim što je najhranjivije za njihovo srce i dušu, za jedinstvenost i neponovljivost njihove osobe, a što im Bog može pružiti. Pozvao je sudionike slavlja da jedni drugima pomažu da im duše budu ishranjene Božjom hranom po kojoj u njima može rasti Njegov život.

Na svršetku misnog slavlja biskup je kazao da je želio danas biti sa članovima obitelji malene Laure i malenog Noe da bi se s njima radovao bogatstvu života koje su primili po petom djetetu. Zahvalio im je i čestitao na krsnom preporođenju njihove djece, a osobito što svojim opredjeljenjem za život služe budućnosti Crkve i naroda.

Zahvalio je župniku Ivanu Ereizu za sve ono što nastoji činiti za dobro duša u voćinskom svetištu, te je po zagovoru Isusove Majke, Gospe Voćinske, na sve sudionike slavlja zazvao Božji blagoslov. Nakon svete Mise biskup Antun zadržao se u razgovoru sa članovima spomenutih obitelji, uručio im je darove i novčanu potporu.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije