Na splitskim Mejašima proslavljeno Uzašašće Gospodinovo

Na splitskim Mejašima proslavljeno Uzašašće Gospodinovo

Ujedno i 20. obljetnica posvete župne crkve.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Ljubo Jermelić
Objavljeno:
 
10.05.2024 17:46

 

Župa Svetoga Spasa na splitskim Mejašima jučer je proslavila župnu svetkovinu Uzašašća Gospodinova te ujedno dvadesetu obljetnicu od posvete crkve. Euharistijsko misno slavlje predslavio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, mons. Zdenko Križić u koncelebraciji sa župnikom, don Hrvojem Dragunom, župnim vikarom, don Nikolom Šakićem, gvardijanom Samostana sv. Dominika u Trogiru, o. Petrom Galićem, OP, svojim tajnikom, don Renatom Pudarom, župnikom Župe Presvetog Srca Isusova iz Vinišća, don Matom Munitićem te župnikom Župe Gospe Fatimske sa splitskih Škrapa, don Ivanom Zovkom.

U prigodnoj homiliji nadbiskup je istaknuo da su i nakon Uskrsnuća mnogi sumnjali u Uskrslog Krista.
''Oni koji sumnjaju i oni koji vjeruju, slika su i navještaj stvarnosti Crkve za svu budućnost. Uvijek će biti onih koji vjeruju i onih koji imaju hladan odnos prema Isusu bez obzira na to što se zovu kršćanima'', istaknuo je na početku otac nadbiskup.

Nadodao je kako vjerovati nije nimalo lako, jer stvari u životu znaju krenuti nizbrdo te se ponekad čini da Bog šuti na patnje i kušnje.

''U našoj vjeri uvijek postoji opasnost i problem između naših očekivanja i onoga što Bog želi za nas. Vjerujemo Bogu dok On ispunja naše želje. Kad naiđu problemi, nerijetko se vjera počinje utapati u sumnjama'', kazao je nadbiskup.

Nadovezujući se na prvo čitanje (Dj 1,1-11), mons. Zdenko Križić istaknuo je da se ta napast zorno vidi kod učenika prije Kristova uzašašća.

''Oni pitaju Krista hoće li uspostaviti u Izraelu kraljevstvo. Oni kao da nisu ništa naučili dok im je On govorio o Božjem kraljevstvu. Njima je na pameti samo ovozemaljsko kraljevstvo. To je trajna napast za našu vjeru – navezanost na zemaljska dobra koja nas odvuku od Božjeg puta. Isus je itekako svjestan ove napasti. Zato je rekao učenicima da ne mogu služiti Bogu i bogatstvu. Nije želio reći da je bogatstvo loše po sebi, ali postaje opasno onda kada postane glavi cilj i svrha života'', rekao je mons. Križić.

Objasnio je kako Isus od svojih učenika traži da idu po svem svijetu i da svjedoče za Njega gdje god se nalazili te od njih traži da žive i ljube kao što je On to radio i da na koncu budu spremi dati život poput Njega.

''Svjedočiti za Krista ne znači samo govoriti o Isusu, već to potvrditi svojim načinom života'', istaknuo je nadbiskup, ''Učenici su ostali skamenjeni nakon Kristova uzašašća. Na to su ih dva anđela gotovo prekorili što stoje i gledaju u nebo. Nije bio problem što gledaju u nebo i tuguju već u tome što stoje i ništa ne čine'', kazao je mons. Zdenko Križić i nadodao kako ih je Isus poslao da idu i svima propovijedaju i svjedoče za Isusa, a oni stoje.

''Vjera nije pasivnost. Naprotiv, vjera traži aktivnu i djelatnu ljubav. Nema vjere bez djela ljubavi'', zaključio je nadbiskup.

Na kraju misnog slavlja župnik i domaćin, don Hrvoje Dragun, zahvalio je ocu nadbiskupu na predslavljenju misnoga slavlja prigodom čega su mu župljani uručili poklon. Također, u zahvali se posebno sjetio don Anđelka Dukića, bivšega župnika koji je, uz svesrdnu pomoć župljana, izgradio crkvu na Mejašima i točno prije dvadeset godina posvetio, po rukama tadašnjeg nadbiskupa, mons. Marina Barišića, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: