Nadbiskup Barišić: Sva materijalna sredstva ne mogu nam darovati smisao života

Nadbiskup Barišić: Sva materijalna sredstva ne mogu nam darovati smisao života

Svetkovina sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljena u utorak 11. kolovoza u samostanskoj crkvi redovnica klarisa u Splitu.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Splitsko-makarska nadbiskupija
Objavljeno:
 
12.08.2020 10:48

 

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. Na početku slavlja Nadbiskup je pozdravio nazočne svećenike, sestre klarise s poglavaricom s. M. Dolores Mandić te sve štovatelje asiške svetice, naglasivši kako preko sestara klarisa još bolje upoznajemo sv. Klaru koja nam je primjer u autentičnom kršćanskom služenju.

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na čitanje iz Knjige proroka Hošee, mons. Barišić je kazao da smo svi mi poput Izraela koji okreće Bogu leđa, izvijestila je Nadbiskupija.

- Iako je prihvaćen od Gospodina te izveden iz egipatskog ropstva, Izrael se opet klanja drugim bogovima. Postaju strani Bogu. No, Gospodin ne okreće svoje lice od njih i ne zaboravlja ih. On je onaj koji traži način da i nas, poput Izraela, preporodi snagom svoje ljubavi. Svi mi, puno puta, imamo površne poglede na život i stvarnost koja nas okružuje, ali Gospodin ne odustaje od nas. On želi progovoriti našem srcu koje prihvaćajući Njegovu riječ postaje sposobno za zaručništvo s Njim. Tako postajemo svjedoci Njegove ljubavi i milosrđa u ovom svijetu - rekao je nadbiskup dodavši kako je sveta Klara dozvolila da joj Gospodin progovori te je prihvaćajući Njegovu riječ postala radikalnim svjedokom Njegovog milosrđa i ljubavi.

Kazao je kako je majka Klara u ogledalu Božje milosrdne ljubavi otkrila blaženstvo siromaštva i naglasio kako smo i mi pozvani živjeti to blaženstvo u našem životu.

- Sva materijalna sredstva ne mogu nam darovati smisao života. Blaženstvo siromaštva, koje Gospodina priznaje jedinim bogatstvom, čini naš život ispunjenim - poručio je, rekavši da je za prihvaćanje ovoga blaženstva u vlastitom životu potrebna mistika preko koje, poput sv. Klare, uranjamo u otajstvo Božje ljubavi.

Pojasnivši da sveti Pavao govori o vanjskom i unutarnjem čovjeku koji postoji u svakoj osobi, mons. Barišić je ustvrdio da površnost izvanjskog života i svijeta ne može zamijeniti puninu slave koju nam Krist dariva. Tumačeći evanđeoski tekst, Nadbiskup je upozorio na opasnost individualiziranog kršćanstva koje se živi zaboravljajući na bližnje.

- Kršćanstvo nije samo odnos s Bogom. Krist nas povezuje sa sobom, ali nas povezuje i s drugima“, konstatirao je, nadodajući „da, poput svete Klare, u svakodnevnom poslu i vlastitom poslanju trebamo biti otvoreni prema Bogu i bližnjima kako bismo dosljedno i odgovorno živjeli svoje kršćanstvo. Neka nam sestre klarise svojom žrtvom i molitvom budu primjer u prihvaćanju Božje riječi, kako bismo postali Kristov znak ljudima suvremenog svijeta - zaključio je nadbiskup.

Klarise su ženski ogranak franjevačkog reda koji se još zove Drugi red sv. Frane. Redovnice žive u klauzuri. U Splitu su otvorile samostan 1308. godine i održale su se sve do sada. Njihov današnji samostan podignut je 1883. godine, a prije toga živjele su u dva samostana u staroj gradskoj jezgri. Uz samostan je 1884. godine sagrađena i crkva koja je posvećena sv. Klari.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije