Nadbiskup Barišić u molitvi za jedinstvo kršćana: 'Ako je Tijelo u sebi podijeljeno, ono je bolesno'

Nadbiskup Barišić u molitvi za jedinstvo kršćana: 'Ako je Tijelo u sebi podijeljeno, ono je bolesno'

Dodao je kako je svatko pozvan graditi ekumenizam na više razina: u sebi, u našoj Crkvi, među Crkvama i u svijetu.

Autor
Silvana Burilović Crnov/Laudato/D.R.
Fotograf
Splitsko-makarska nadbiskupija
Objavljeno:
 
26.01.2021 12:05

 

U katedrali sv. Dujma u Splitu jučer je održano euharistijsko slavlje i molitva za jedinstvo kršćana. U koncelebraciji su bili: mons. Dražen Kutleša, nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije, i apostolski upravitelj Porečko-pulske biskupije, mons. Ante Mateljan, katedralni župnik i ostali svećenici.

– Danas je blagdan Obraćenja sv. Pavla, koji u sebi utjelovljuje dimenziju ekumenizma, a koji se temelji na obraćenju. Svi smo jedno u Isusu Kristu. Mistično smo Tijelo Kristovo. Kad je Tijelo u sebi razdijeljeno, onda je ono bolesno – kazao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, mons. Marin Barišić.

Tekstove u priručniku 'Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2021.' objavili su Vijeće HBK-a za ekumenizam i dijalog i Kršćanska sadašnjost. Priručnik je rezultat suradnje Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i Povjerenstva 'Vjera i ustrojstvo' Ekumenskog vijeća Crkava, a materijale za 2021. godinu priredile su sestre iz zajednice monahinja u Grandchampu, u Švicarskoj, na biblijsku temu: 'Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda' (usp. Iv 15,1-17), kazao je nadbiskup Barišić na početku misnoga slavlja.

U svojoj je propovijedi nadbiskup Barišić govorio o prispodobama kojima Isus naviješta Kraljevstvo Božje.

– Isus nas, govoreći o Kraljevstvu Božjemu, upućuje na neke važne sastavnice našega života, poput strpljivosti, svakodnevnog zalaganja i povjerenja. Možemo se protiviti i postupati protivno tome, ali Kraljevstvo Božje ne možemo zaustaviti – istaknuo je nadbiskup.

U tom je svjetlu kazao da je ekumenizam poput gorušičina zrna: 'Gotovoje neprimjetan, pokopan, prekriven, mrtav, ali ima snagu koja je neovisna o nama, i to zrno raste i donosi roda.'

Naglasio je, također, da je Isus Krist kao gorušično zrno: rođen kao malo djetešce u štali, progonjen, mučen, razapet i ukopan, ali i uskrsnuo je i donio obilat plod.

– Logika je gorušičina zrna prisutna u Isusovu životu i poslanju, pa i u životu Crkve koju je Gospodin snagom Duha Svetoga ustanovio. Pozvao je među svoje učenike nepismene ljude, ribare, grješnike, pa se mnogi pitaju je li mogao sebi izabrati ljude na razini grčkih filozofa i rimskih oratora? Međutim, on je izabrao ljude na razini gorušičina zrna – poručio je.

Dodao je kako je svatko pozvan graditi ekumenizam na više razina: u sebi, u našoj Crkvi, među Crkvama i u svijetu. Svi smo podijeljeni, rascijepljeni, nedosljedni u sebi, stoga trebamo graditi to zajedništvo i u odnosima među nama, pa i u samoj Crkvi te među Crkvama i u našem svijetu.

– Ekumenizma nema bez obraćenja. Ne može se ekumenizam digitalno riješiti, zakonski propisati, nego je on duhovski događaj, zahvaćaj srca! Krist je Glava Crkve koja je Kristovo Tijelo. Ako je Tijelo u sebi podijeljeno, ono je bolesno. Zbog podjela Krist trpi. Krist je središte jedinstva Njegove Crkve – istaknuo je nadbiskup Barišić.

Na kraju svoje propovijedi poručio je da svakodnevno trebamo raditi na ekumenizmu i pridonositi širenju Božjega Kraljevstva među nama.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije