Nadbiskup Đuro Hranić blagoslovio nadbiskupijske vinograde i mlado vino

Nadbiskup Đuro Hranić blagoslovio nadbiskupijske vinograde i mlado vino

Tradicionalni blagoslov vinograda i mladog vina u vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije u Trnavi, nedaleko od Đakova, održan je na uočnicu spomendana sv. Vinka.

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
TU DJOS
Objavljeno:
 
21.01.2023 15:26

U nazočnosti nadbiskupa u miru Marina Srakića, pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, ekonoma Nadbiskupije i upravitelja "Misnih vina'', vlč. Nedjeljka Čuture, župnika domaćina, vlč Blaža Jokića, većeg broja svećenika, mještana Trnave, predstavnika političkog, gospodarskog i kulturnog života, djelatnika nadbiskupijskog gospodarstva i ostalih gostiju, blagoslov je predvodio nadbiskup Đuro Hranić.

''Čovjek je satkan od odnosa prema Bogu, prema drugim ljudima i prema stvorenoj stvarnosti, prema prirodnom ambijentu i okolišu. Stvorena stvarnost, okoliš, zajedničko je dobro, baština cijeloga čovječanstva i odgovornost sviju. Toga postajemo sve svjesniji posljednjih godina, otkako primjećujemo snažnu povezanost između prirode i ljudskoga roda, odnosno između okoliša i ljudi koji u njemu žive, te otkako nam rezultati znanstvenih istraživanja tumače uzroke očitih klimatskih promjena, prirodnih kataklizmi i planetarnog zagrijavanja koji su posljedica ljudskog nekontroliranog zadiranja u okoliš, motiviranog zaradom, financijskom dobiti pojedinih privrednih korporacija i zemalja'', ukazao je u prigodnom nagovoru nadbiskup Hranić. 

Izrazio je zajedničku zahvalnost Gospodinu za proteklu godinu u kojoj je, kako je rekao, ove table vinograda poštedio tuče i leda i u kojoj je – kad je nakon veoma sušnog ljeta ovim čokotima i lozama te grožđu na njima – poslao ipak dovoljno, ali ne i previše kiše.

''Mi danas ovdje sve oko sebe i nas same u ovom predivnom kraju i u čitavoj našoj domovini povjeravamo Božjoj providnosti, Njegovu milosrđu i ljubavi te molimo blagoslov za sebe i za ove vinograde, njive, šume i vrtove oko nas u godini koja je pred nama. Istodobno molimo i za naš vlastiti rast u svijesti da smo svi odgovorni prema darovanoj nam prirodi. Gospodine, sveti Oče, Ti si od početka svijeta u svojoj providnosti naredio da zemlja rađa zelenim biljem i rodi svakovrsnim plodovima. Sijaču pružaš sjeme i daješ kruh za hranu, a vinom razveseljuješ srce čovječje. Ponizno Te molimo, blagoslovi ove vinograde. Otkloni od njih bolesti, oluju i tuču te umnoži njihov urod da te Tvoj narod, obasut Tvojim darovima, ovdje i u vječnosti beskrajno slavi'', riječi su blagoslovne molitve nadbiskupa Hranića.

Nakon blagoslova trsova i loze, već po tradiciji, u postrojenjima nadbiskupijskog vinskog podruma nadbiskup je blagoslovio mlado vino koje su nazočni potom imali priliku kušati.

Nadbiskup je ovom prigodom uputio iskrenu zahvalu djelatnicima tvrtke "Misna vina", na čelu s ravnateljem Čuturom, za sav trud. Riječi zahvale svim djelatnicima tvrtke, kao i zahvalu svim gostima na odazivu, uputio je na kraju i ravnatelj Čutura.
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: