Nadbiskup Hranić primio izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj Garyja Korena

Nadbiskup Hranić primio izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj Garyja Korena

Veleposlanik Koren izrazio je radost na planu buduće suradnje između Đakovačko-osječke nadbiskupije i Države Izrael.

Autor
Tiskovni ured DJOS/Laudato/G.O.
Fotograf
Tiskovni ured DJOS
Objavljeno:
 
20.09.2023 13:51

 

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u srijedu 20. rujna 2023. primio je u posjet Garyja Korena, veleposlanika Države Izrael u Hrvatskoj koji je na toj službi u proteklih 11 mjeseci. Uz nadbiskupa Đuru u razgovoru s veleposlanikom Korenom sudjelovali su i dr. Ivan Benaković, profesor biblijskih znanosti i ujedno vodič hodočasnika na hodočašćima u Svetoj Zemlji, dr. Ivan Zubac profesor crkvene povijesti, obojica s KBF-a u Đakovu te mr. Dario Hrga, kancelar Nadbiskupskog ordinarijata.

U prijateljskom razgovoru dotaknuli su se mnogih tema. Između ostaloga bilo je govora o mogućnostima popularizacije židovske baštine na području Đakovačko-osječke nadbiskupije kroz organizaciju okruglih stolova i predavanja na temu židovske kulture. Spomenuto je također kako narod Đakovačko-osječke nadbiskupije s posebnim pijetetom i vjerničkim uvjerenjem posjećuje sveta mjesta u Izraelu koja su važna za izgradnju što cjelovitije slike o nastanku samoga kršćanstva. Bez židovstva, kako je više puta naglašeno, kršćanstvo je teško misliti i shvatiti na pravilan način. Na planu razvoja svijesti o važnosti židovstva za kršćanstvo posebno se ističe Katolički bogoslovni fakultet koji u svome nastavnom kurikulumu uvijek zadržava i obvezatnu nastavu biblijskog Hebrejskog jezika te kolegije Općeg uvoda u Sveto pismo u kojemu se studenti na direktan način upoznaju s Izraelom i baštinom židovskog naroda.

Gospodin Koren je potom govorio o pozitivnim iskustvima boravka u Republici Hrvatskoj te nastojanjima Izraelskog veleposlanstva da se veliko blago židovske kulture na što jasniji način prikaže hrvatskom društvu. Nadbiskup Đuro je pak sa svoje strane izrazio radost zbog nastavka dobrih odnosa s Izraelskim veleposlanstvom. Spomenuo je i s. M. Amadeu Pavlović, poglavaricu Milosrdnih sestara Sv. Križa koja je proglašena Pravednicom među narodima zbog svojeg iznimnog zalaganja za židovski narod u teškim vremenima Drugog svjetskog rata. Veleposlanik Koren je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost za prijem i gostoljubivost koju je doživio u Đakovu te je izrazio radost na planu buduće suradnje između Đakovačko-osječke nadbiskupije i Države Izrael.

HRANIC

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: