Nadbiskup Puljić obišao gradilište nove katoličke osnovne škole u Zadru

Nadbiskup Puljić obišao gradilište nove katoličke osnovne škole u Zadru

Nadbiskup Puljić izrazio je zadovoljstvo viđenim prostorima koji ispunjavaju najsuvremenije školske standarde u svom izgledu, prostranosti i opremljenosti.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Zadarska nadbiskupija
Objavljeno:
 
04.05.2021 18:15

 

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, obišli su u utorak 4. svibnja zgradu Katoličke osnovne škole 'Ivo Mašina' koja se gradi u predjelu Novi Bokanjac u Zadru, u želji da se upoznaju s tijekom izvođenja radova te odgojno-obrazovne ustanove, izvijestila je Zadarska nadbiskupija.

Nadbiskup Puljić izrazio je zadovoljstvo viđenim prostorima koji ispunjavaju najsuvremenije školske standarde u svom izgledu, prostranosti i opremljenosti.

– Kad sam došao iz Dubrovnika za zadarskog nadbiskupa, u prvom susretu s ondašnjim gradonačelnikom Zadra izrazio sam želju da, uz Klasičnu gimnaziju, Zadarska nadbiskupija ima i osnovnu školu. Tada je bilo u planu da se grade dvije škole. Hvala Bogu da se taj projekt ostvario i osobito se radujem da se ovako privodi kraju. Radovi se nisu odugovlačili. Usprkos problema koji su došli s pandemijom i s nestašicom radnika, gradnja škole privedena je kraju te se nadam da će najesen škola početi s radom – rekao je nadbiskup Puljić.

Nova škola imat će osam razrednih odjeljenja, veliku sportsku dvoranu koja će se moći pregraditi da budu dva odvojena dvoranska prostora i pokretne tribine. Pokraj škole nalazi se veliko sportsko igralište i jedno manje igralište s atletskom stazom, oboje s tribinama. U prizemlju škole nalaze se blagovaonica, kuhinja i učionice od 1. do 4. razreda. Svaki učitelj i nastavnik imaju svoj kabinet neposredno uz razrednu učionicu. Na katu su učionice viših razreda i za predmetnu nastavu, s opremljenim kabinetima.

Osobitost te škole i suvremeni je arhitektonski trend da će se iz učionica moći izaći na betonirani dio, to su tzv. učionice na otvorenom, da se nastava po potrebi može održavati i vani, prema procjeni učitelja ili za neka specifična i praktična predavanja.

Troškovi tog financijski trenutačno najvećeg projekta na području Zadra unutar predviđenih su okvira i ugovora. Svi sudionici susreta izrazili su zadovoljstvo tom školom za koju se pokazuje veliko zanimanje na području cijele Zadarske nadbiskupije, odnosno županije. Škola je dar djeci, roditeljima, sadašnjim i budućim generacijama te će kao mjesto pouke i društvenih događanja od općega dobra doprinijeti boljitku cijele zajednice.

Trenutačno školu 'Ivo Mašina', koja djeluje u zgradi Sjemeništa ‘Zmajević’, u središtu Zadra, pohađaju 62 učenika u tri razreda. Prvi razred (24 učenika), drugi (20) i treći (18). U školi je zaposleno 15 djelatnika s čijim su odgojno-obrazovnim radom roditelji vrlo zadovoljni. Upravo su roditelji sadašnjih učenika najveći promotori te škole, u izražavanju pohvala načinom rada u toj školi. Kapacitet nove škole na Bokanjcu jest 500 učenika.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije