Nova uprava sestara bazilijanki Hrvatske viceprovincije

Nova uprava sestara bazilijanki Hrvatske viceprovincije

S. Anastazija svoju će službu obnašati kao izaslanica Generalne uprave Reda tijekom jedne godine.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
o. Livio Marijan
Objavljeno:
 
26.10.2020 15:49

 

U subotu 24. listopada 2020., tijekom svog boravka u Hrvatskoj, generalna poglavarica Sestara Reda svetog Bazilija Velikog, časna majka Marcela Runcan, prethodno saslušavši mišljenje sestara, imenovala je predstojnicom Viceprovincije svetih Bazilija i Makrine sestara bazilijanki u Hrvatskoj s. Anastaziju Pitka, članicu Provincije sestara vasilijanki svetog Arkanđela Mihaela sa sjedištem u Osijeku.

S. Anastazija svoju će službu obnašati kao izaslanica Generalne uprave Reda tijekom jedne godine. U novu viceprovincijalnu upravu ušle su i s. Serafina Šapina, kao zamjenica predstojnice i s. Magdalena Dorić, kao ekonoma.

Sestre bazilijanke (vasilijanke) prisutne su u Hrvatskoj od 1915. kada su na poziv Križevačkog vladike Dionizija Njaradija iz Slovitskog samostana u Ukrajini došle u Križevce.

Godine 1920. osnovan je novi samostan u Šidu, kojem su pripadale sestre pretežno ukrajinskog i rusinskog podrijetla, dok su sestre Hrvatice ostale u Križevcima. Godine 1951. bazilijanski samostani diljem svijeta centralizirani su pod jednom Generalnom upravom u Rimu.

Red Sestara Bazilija Velikog međunarodni je katolički istočni red Papinskog prava. U Hrvatskoj danas žive i djeluje oko 40 sestara u dvjema većim jedinicama: Viceprovinciji svetih Bazilija i Makrine sa sjedištem u Križevcima (samostani u Križevcima, Sošicama, Zagrebu) te Provincija svetog Arkanđela Mihaela sa sjedištem u Osijeku (samostani u Osijeku, Zagrebu, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Prnjavoru (BiH) i Kijevu u Ukrajini.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: