O svetkovini sv. Maura Ivanu Milotiću uručeno odlikovanje viteza Reda svetog Grgura Velikoga

O svetkovini sv. Maura Ivanu Milotiću uručeno odlikovanje viteza Reda svetog Grgura Velikoga

Svojim radovima (knjigama i člancima) dao je doprinos poznavanju povijesti i kulture Istre te Crkve u Istri.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
22.11.2021 12:51

 

O svečanom večernjem misnom slavlju na svetkovinu sv. Maura, biskupa, zaštitnika Porečke biskupije i grada Poreča, u nedjelju 21. studenog i ove je godine, tradicionalno, apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije, mons. dr. Dražen Kutleša, uručio biskupijska priznanja, a tom je prigodom prof. dr. sc. Ivanu Milotiću predao i Papino odlikovanje viteškog Reda Svetog Grgura Velikog, koje mu je papa Franjo dodijelio 11. kolovoza 2021., objavila je Porečko-pulska biskupija.

Papa Franjo profesoru Milotiću odlikovanje je dodijelio kao izraz priznanja i zahvalnosti za zasluge učinjene Svetoj Stolici i u korist Crkve, za izniman doprinos u promicanju kanonskopravne znanosti u Republici Hrvatskoj i proučavanju povijesti Crkve u Istri. Odlikovanje viteza Reda svetog Grgura Velikog, koje kao jedno od pet civilnih odlikovanja dodjeljuje Sveti Otac, 1831. godine ustanovio je papa Grgur XVI.

Odličje se sastoji od malteškog križa sa slikom svetoga Grgura Velikog u sredini, na prednjoj strani. Na stražnjoj strani zapisano je geslo: 'Pro Deo et Principe'. Iznad križa nalazi se lovorova kruna zelenoga sjaja ovješena o crvenu vrpcu zlatnog obruba. Među poznatim osobama kojima je dodijeljeno to odlikovanje jesu: Otto von Habsburg, Gilbert Keith Chesterton, Dolores i Bob Hope, Eunice Kennedy Shriver i drugi uglednici.

Već godinama profesor Milotić znanje i energiju stavlja u službu Crkve u Republici Hrvatskoj, kako Porečke i Pulske biskupije tako i Hrvatske biskupske konferencije, u kojoj je član različitih komisija i vijeća. Član je i tajnik Pravne komisije, supredsjedatelj je Mješovite komisije Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije za pravna pitanja, član je Ekonomskog vijeća Hrvatske biskupske konferencije. Na sjednici Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije 6. rujna 2021. izabran je za pravnog savjetnika Pravne komisije COMECE-a (Komisije biskupskih konferencija Europske unije).

Zalaganjem profesora Milotića, nakon 73 godine od ukidanja kanonskopravne skupine predmeta, u studijski program Pravnog fakulteta u Zagrebu vraćeno je poučavanje kanonskoga prava u njegovu prožimanju s civilnim pravom, te je bio prvi nositelj kolegija 'Kanonsko pravo i hrvatski pravni sustav'.

Član je i Hrvatskog kanonističkog društva, u kojem je predsjednik Odbora za izradu normativnih akata iz civilnog i kanonskog područja. Dobitnik je priznanja toga društva za znanstveni doprinos proučavanju odnosa Crkve i države te kanonskoga prava (2015.). Pokretač je i voditelj međunarodnoga pravnog (civilističkog i kanonističkog) i povijesnog znanstvenog skupa 'Motovunski kolokvij'. Svojim radovima (knjigama i člancima) dao je doprinos poznavanju povijesti i kulture Istre te Crkve u Istri.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije