Obilježena 76. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića

Obilježena 76. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića

Središnje svečano misno slavlje predslavio je porečki i pulski biskup Ivan Štironja.

Autor
IKA/Laudato
Fotograf
Gordana Krizman/IKA
Objavljeno:
 
25.08.2023 13:04

 

Na obilježavanju 76. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića svetu Misu predslavio je porečki i pulski biskup, mons. Ivan Štironja, a koncelebrirali su riječki nadbiskup Mate Uzinić, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, krčki biskup Ivica Petanjak, porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan te sedamdesetak svećenika iz Porečke i Pulske te iz drugih biskupija. Misi je nazočilo više tisuća ljudi koji su osim glavnog trga ispunili i pokrajnje prostore oko crkve, povijesne lože i kaštela Grimani – Morosini.

''Bl. Miroslav se borio za svetost braka, za čestitost i čistoću mladića i djevojaka, borio se za svetinje Crkve kao i svoga naroda'', naglasio je biskup. ''Nije se bojao stati ispred svetohraništa i odlučno reći: ‘Dalje možete samo preko mene mrtva’'', podsjetio je biskup na događaj dan prije ‘krvave krizme’, kada je bl. Miroslav bio spreman u Buzetu svojim životom braniti svetohranište. ''Koliko mu je značio Isus kao Kruh živi koji je s neba sišao, kao ‘Put, Istina i Život’, Isus kao utjelovljena Riječ od koje se živi dulje i bolje nego što se živi od zemaljskoga kruha, potvrđuju i riječi koje izriču blaženikov stav i opredjeljenje: ‘Isuse, Tebi živim; Isuse, Tebi umirem; Isuse, Tvoj sam živ i mrtav’'', rekao je biskup Štiornja.

''Divimo se tako zrelu razmišljanju i potpunu predanju jednoga mladog čovjeka, pa taman to bio i svećenik. Promatrajući ‘Duhovni dnevnik’, bl. Miroslava vidimo kako je sazrijevao, duhovno rastao, razvijao se u ozračju ponizne vjere koja mu je pomogla da, poput Gospe, sve stavi u Božje ruke i da se u potpunosti preda Božjoj volji. U ratnom vihoru sukoba i interesa raznih pojedinaca i skupina, ostao je vjeran svomu pozivu. Svima, bez obzira na to za koju su se stranu borili, ostao je vjeran svećenik i dušobrižnik. Bl. Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik, ostao je vjeran svojim idealima koji su bili Isus i Njegovo evanđelje'', istaknuo je biskup.

''Kao kršćani smo darovani ovom svijetu i pozvani graditi bolje društvo, na temelju istine, pravde, ljubavi i mira. Ne možemo se svi isto založiti, ali dajmo svoj udio, dajmo svoje zrno. Ako izostane moje ili tvoje zrno, ako izostane zrno svakoga od nas ovdje okupljenih, naše društvo, Crkva i narod bit će siromašniji, krhkiji i slabiji. Bogu hvala da nas je ovoliko, puno zrna ovdje koje dragi Bog želi posijati na svoju njivu ovoga svijeta kako bismo bili svjedoci vjere, graditelji ljubavi i nositelji nade'', istaknuo je.

''Česti razlog našega nesudjelovanja je razočaranje, umjesto da gledamo da nam ideal bude zdravo zrno i urod, mi razmišljamo o truljenju, umiranju i izumiranju. Vjera nam pomaže da ne izgubimo nadu, da ne splasnu ideali i smisao za borbu'', rekao je biskup te je u nastavku citirao: ''Velikan hrvatske poezije, poznati pjesnik Kranjčević, u svojoj pjesmi Mojsije kaže: ‘I tebi baš što goriš plamenom / od ideala silnih, vječitih / Ta sjajna vatra crna bit će smrt / Mrijeti ti ćeš kada počneš sam / u ideale svoje sumnjati!’''

''Naši su djedovi i pradjedovi imali svoje ideale, nadam se da i mi živimo za te ideale i nemojmo da nam splasnu, nemojmo da s idealima i mi počnemo umirati'', posvijestio je biskup Štiornja.

''U trenutcima sumnji i malodušja, u trenutcima raznih kušnji, bl. Miroslav je zazivao Gospu, nebesku Majku i brojne naše svetce i blaženike, od njih tražio pomoć. Uz Gospu je po Božjoj providnosti stavljen i on, blaženi Miroslav, svećenik i mučenik, naš nebeski zagovornik, čiji blagdan danas slavimo'', rekao je biskup te potaknuo sve okupljene: ''Utječimo mu se rado i ustrajno, ne samo danas nego i svakoga dana, i ne samo ovdje nego i gdje god se nalazimo, kuda god hodamo i putujemo.''

''Radostan sam što mogu reći da se štovanje bl. Miroslava širi po gotovo svim biskupijama Republike Hrvatske, te Bosne i Hercegovine, pa i dalje, izvan tih granica. Uskoro će njegove relikvije, ‘moći od pomoći’, poći prema dvjema afričkim zemljama, odakle smo dobili zamolbe da dobiju relikvije bl. Miroslava. Bogu hvala! Ako ga spremno časte u drugim krajevima, onda mi to ovdje u ovim krajevima pogotovo moramo činiti s ljubavlju. Molimo za zagovor bl. Miroslava, ali molimo Gospodina i za čudo kako bismo mogli nastaviti s procesom kanonizacije. U toj službi jesu i ove relikvije koje rado ustupimo svima onima koji to žele. Na kraju Mise predat ćemo relikvije bl. Miroslava ovdje nazočnom svećeniku Vrhbosanske nadbiskupije, vlč. Mirku Šimiću, ravnatelju Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, za kapelicu Pastoralno-socijalnog centra Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Lugu (Kiseljak) pored Sarajeva, koji je s nekoliko vjernika došao da ih preuzme večeras. Želimo mu da te relikvije budu zaista na korist duhovnu cijele Vrhbosanske biskupije, neka bude njegov zagovor pomoć svima onima koji će ga moliti i od njega tražiti Božju milost koju Bog rado udjeljuje po zagovoru naših svetaca i blaženika. Neka naše hodočasničke molitve i zahvale primi Trojedini Bog, neka ih usliša po zagovoru bl. Miroslava. Bl. Miroslave, moli za nas!'' zaključio je biskup Štironja.

SVET 1

 

SVET 2

 

SVET 3

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: