Objavljen detaljan program za proslavu sv. Vlahe, zaštitnika grada Dubrovnika

Objavljen detaljan program za proslavu sv. Vlahe, zaštitnika grada Dubrovnika

Ove godine navršava se točno 300 godina od završetka izgradnje Moćnika dubrovačke katedrale.

Autor
Angelina Tadić/Laudato/D.R.
Fotograf
tzdubrovnik.hr
Objavljeno:
 
15.01.2021 12:04

 

Program priprave za slavljenje blagdana sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovačke biskupije i grada Dubrovnika, sastoji se, kao i svake godine, od kulturnoga i duhovnog programa. Važna tema ovogodišnje Feste bit će čašćenje svetačkih moći, jer ove godine navršava se točno 300 godina od završetka izgradnje Moćnika dubrovačke katedrale.

Naime, nakon što je u vremenu nakon Velike trešnje katedrala građena, i 1713. godine napokon dovršena, sedam godina kasnije u katedrali je dovršena i posebna kapelica – Moćnik. U nju su upravo na blagdan sv. Vlaha 1721. godine svečanom procesijom vraćene svetačke relikvije spašene iz ruševina stare romaničke katedrale srušene u potresu, koje su se više od 40 godina čuvale u kapitulu dominikanskoga samostana.

Bogato urešen Moćnik katedrale važan je spomenik kršćanske duhovnosti starih Dubrovčana, ali i remek-djelo barokne umjetnosti u Hrvatskoj. Na njegovu uređenju radili su talijanski i domaći majstori (drvorezbari, klesari, pozlatari, kipari i slikari), među kojima i slikar Petar Matejević i arhitekt Marino Gropelli (projektant nove barokne crkve sv. Vlaha), dok je ikonografski program osmislio dubrovački isusovac, o. Bernard Zuzorić.

Već uobičajeno četvrtcima u siječnju održat će se tribine 'U susret Svetome Vlahu', i to 21. siječnja. Predavanje će održati dr. sc. Vinicije Lupis, s Instituta 'Ivo Pilar', na temu nastanka dubrovačkoga Moćnika i njegove slojevitosti, a 28. siječnja dr. sc. Daniel Premerl, s Instituta za povijest umjetnosti, o nastanku i umjetničkom uređenju sadašnjega baroknog Moćnika. Oba predavanja bit će održana bez publike, ali uz izravan prijenos preko mrežne stranice: www.festa2021.hr.

Duhovna priprava bit će kroz trodnevnicu u zbornoj crkvi sv. Vlaha i to 30. siječnja (subota), 31. siječnja (nedjelja) i 1. veljače (ponedjeljak) u 18 sati. Euharistijsko slavlje s prigodnom propovijedi predslavit će don Ivica Huljev, biskupski vikar za otok Brač i župnik Pučišća i Pražnica, svećenik Hvarske biskupije. Događaji trodnevnice iz zborne crkve sv. Vlaha bit će također izravno prenošeni preko mrežne stranice: www.festa2021.hr.

Otvaranje Feste sv. Vlaha bit će na Kandeloru (Svijećnicu), 2. veljače (utorak), pred zbornom crkvom sv. Vlaha u 15:30 sati. Nakon čitanja drevnoga Lausa, prinosa darova trznica, podizanja svetčeva barjaka uz himnu, te puštanja golubica, bit će moguće obaviti blagoslov grla (grličanje), ali uz poštovanje svih nužnih epidemioloških mjera.

Nakon otvaranja Feste uslijedit će svečana molitva Večernje u katedrali Gospe Velike u 17:30 sati, na kojoj će biti izlaganje relikvija sv. Vlaha. Tradicionalni koncert nakon Večernje u katedrali ove će godine izostati zbog epidemioloških razloga.

Središnje svečano euharistijsko slavlje bit će 3. veljače (srijeda) pred katedralom Gospe Velike u 10 sati. Ove godine predslavit će ga msgr. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije. Zbog aktualne situacije ne će biti gostiju iz drugih biskupija, kao niti velikoga zbora pjevača. Pjevanje tijekom euharistijskog slavlja vodit će katedralna zborovođa Maja Marušić uz nekoliko pjevača.

Nakon euharistijskog slavlja održat će se tradicionalna procesija gradom, s ograničenim brojem sudionika, a zbog epidemiološke situacije ove godine iznimno ne će biti moguće častiti svetačke moći dodirivanjem i ljubljenjem.

U popodnevnim satima predviđen je tradicionalni pozdrav barjaka nadbiskupu i katedrali u 15:30 sati pred katedralom i njihov pozdrav s Gradom, te naposljetku euharistijsko slavlje u crkvi sv. Vlaha, u 18 sati, koje će također predslaviti propovjednik trodnevnice, don Ivica Huljev.

Svečano euharistijsko slavlje, procesiju i izvijanje barjaka prenosit će se preko mrežne stranice www.festa2021.hr, ali i preko drugih televizijskih i radijskih postaja.

Festa osmine (Gorice) sv. Vlaha u nedjelju 7. veljače bit će obilježena euharistijskim slavljem u 9 sati, pred zavjetnom crkvom sv. Vlaha na Gorici. Nju će predslaviti dominikanac, fr. Mihovil Žuljević-Mikas, župnik Župe Svetog Križa u Gružu, a bit će ju moguće pratiti u izravnom prijenosu na mrežnoj stranici www.festa2021.hr. Nakon povratka s Gorice u 12 sati bit će spuštanje barjaka i odmah potom euharistijsko slavlje u crkvi sv. Vlaha, kojim će se obilježiti završetak ovogodišnje Feste.

Festanjuli ovogodišnje Feste sv. Vlaha jesu: Ivica Đurđević-Tomaš, iz reda pomoraca, i Ivica Vrlić iz reda obrtničkih zanimanja. Oni su dužnost festanjula obnašali i prošle godine, a ove ih je godine, zbog izvanrednih okolnosti i nemogućnosti održavanja redovnih sastanaka bratovštine festanjula, a time i provedbe procedure za prijedlog novih kandidata, na prijedlog uprave Bratovštine festanjula, msgr. Mate Uzinić imenovao festanjulima Feste 2021. godine. Festanjuli su, kao i svake godine, u suradnji s rektorom zborne crkve sv. Vlaha sastavili javni proglas vjerničkome puku Dubrovačke biskupije i objavili raspored održavanja Feste.

Posebno pismo vjernicima prigodom Feste sv. Vlaha uputio je msgr. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, koje vam donosimo u cijelosti.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: