Objavljen program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana

Objavljen program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana

Ovogodišnja tema je: 'Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda' (usp. Iv 15,1-17), a tekstove u priručniku objavili su Vijeće HBK-a za ekumenizam i dijalog i Kršćanska sadašnjost.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Shutterstock
Objavljeno:
 
13.01.2021 09:33

 

Zbog epidemiolških mjera nužnih za sprječavanje zaraze koronavirusom, kao i zdravstvenog stanja u nekim kršćanskim zajednicama, Ekumenski odbor Grada Rijeke donio je odluku da se program ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održi u kršćanskim zajednicama na način da svaka zajednica moli samo u svojoj crkvi, potvrdila je Riječka nadbiskupija.

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana počet će 18. siječnja u katedrali sv. Vida, u 17:00 sati, a završit će 24. siječnja u Centru za mlade 'Bl. Miroslav Bulešić' misnim slavljem koje će u 11:00 sati predslaviti riječki nadbiskup koadjutor, mons. Mate Uzinić. U drugim kršćanskim zajednicama program će se održati prema rasporedu zajednice.

U Molitvenoj osmini sudjeluju članovi Katoličke Crkve, Evangeličke Crkve Rijeka, Baptističke Crkve Rijeka, Makedonske pravoslavne crkvene općine 'Sv. car Konstantin i carica Elena', Udruge 'Mladi za Krista', kršćanske zajednice mladih i aktivni vjernici laici.

Ovogodišnja tema je: 'Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda' (usp. Iv 15,1-17), a tekstove u priručniku Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2021. objavili su Vijeće HBK-a za ekumenizam i dijalog i Kršćanska sadašnjost. Priručnik je rezultat suradnje Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i Povjerenstva 'Vjera i ustrojstvo' Ekumenskog vijeća crkava, a materijale za 2021. godinu priredile su sestre iz zajednice monahinja u Grandchampu, u Švicarskoj, na biblijsku temu: 'Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda' (usp. Iv 15,1-17).

Zajednica monahinja iz Grandchampa sastoji se od sestara koje dolaze iz različitih crkava i zemalja. Polazeći od svoga ekumenskog poziva, one se zauzimaju za pomirenje među kršćanima i unutar ljudske obitelji te za poštovanje svega stvorenog. Zajednica broji oko 50 sestara, od kojih većina živi u Grandchampu, u mjestu Areuse, u Švicarskoj, u blizini Neuenburgškog jezera (Lac de Neuchâtel), dok se nekolicina nalazi u Bazelskom kantonu, Nizozemskoj i Francuskoj. Zajednica u svojim prvim sestrama ima korijene u crkvama reformacije i od 1953. koristi pravilo i red molitve zajednice iz Taizéa.

Ovogodišnji molitveni tekstovi snažno naglašavaju duhovni ekumenizam i klasične monaške teme, te u skladu s tim ukazuju na potrebu kvalitetnog duhovnog života današnjih kršćana, na vrijednost i značaj molitve, razmatranja, meditacije i kontemplacije, koje kao plod donose sjedinjenost s Bogom u Isusu Kristu, a po Kristu i s ljudskom braćom. Polazeći od središnje teme iz Ivanova evanđelja, u kojoj Isus sebe naziva trsom, a učenike lozama na tom trsu, tekstovi naglašavaju potrebu povezanosti svih kršćana, u svim crkvama, s Isusom Kristom. Kao što su trs i loze u jedinstvu, tako će i kršćani i njihove crkve tim više ostvarivati jedinstvo čim više budu u Kristu. Tako jedinstvo s Kristom rezultira i jedinstvom među kršćanima.

Tekstove je preveo i hrvatsko izdanje izdanje priručnika uredio tajnik Vijeća HBK-a za ekumenizam i dijalog, dr. Jure Zečević. Svjetska Molitvena osmina za jedinstvo kršćana održava se svake godine od 18. do 25. siječnja, ali kršćani u svim crkvama pozvani su da tijekom cijele godine mole za očuvanje postojećeg i postizanje potpunijeg stupnja jedinstva.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: