Održan korizmeni susret kardinala Bozanića s redovnicama Zagrebačke nadbiskupije

Održan korizmeni susret kardinala Bozanića s redovnicama Zagrebačke nadbiskupije

Na susretu su predstavljene Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Autor
Laudato / TU Zagrebačke nadbiskupije
Fotograf
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno:
 
22.03.2023 07:59

U dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu održan je korizmeni susret zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića s redovnicama Zagrebačke nadbiskupije. Susretu, na kojem su predstavljene Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, prisustvovali su biskupski vikar i kancelar NDS-a, preč. Marko Kovač, ravnatelj NPI-a, preč. Ivan Lukić te tajnik Druge sinode, preč. Denis Barić koji je, uz predstojnicu Ureda za vjeronauk u školi, prof. Blaženku s. Valentinu Mandarić, predstavio završni dokument Sinode.

Nakon molitve okupljene časne sestre i sve prisutne pozdravila je s. Gordana Igrec, potpredsjednica Hrvatske redovničke konferencije. Zahvalila je na mogućnosti okupljanja nakon stanke zbog koronavirusa i potresa.

''Rane još uvijek zacjeljuju. Katedrala, crkve i samostani su u renoviranju ili još uvijek čekaju na to. U svakom slučaju, izazovi su veliki i u duhovnom i materijalnom smislu!'' kazala je. 

Potpredsjednica HRK-a dodala je kako redovnice Zagrebačke nadbiskupije žele doprinijeti nastavku sinodskog puta u zajednicama, župama i obiteljima te "nastaviti hoditi otvorena srca, prepoznavati Božje darove i Njegov poziv te izvršiti ono što nam je povjereno. Stvarnost u kojoj živimo stavlja pred nas sve više izazova. Osjećamo da kao crkvena zajednica trebamo više zajedničkog promišljanja, molitve i planiranja te traženja odgovara i suradnje na svim razinama kroz radikalnost, dosljednost i vjernost življenja u povjerenom nam pozivu."

Kardinal Bozanić je na početku susreta kazao kako zahvaljuje Bogu za dar posvećenog života u Zagrebačkoj nadbiskupiji i potaknuo redovnice da zahvale na tom daru.

''Znamo da nije uvijek lako, da nismo uvijek bili onakvi kakvi bismo željeli biti, ali Bog nas drži i na tom putu nas podiže. To je snaga, to je nešto veliko u Crkvi'', rekao je kardinal te podsjetio kako je zagrebačka Sinoda započela davno, a tada "nismo bili ni svjesni da ćemo ući u sinodu opće Crkve".

Istaknuo je kako je Sinoda drugo ime za Crkvu i to je "njezina bit i njezino središte. Sinoda u prvom redu nije skup ljudi koji će se sastati i dogovoriti kakvu Crkvu žele. Ona je okupljanje vjernika da budu zajedno i da se zajedno stave pred Boga, pred Duha Svetoga, da zajedno pomoću nadahnuća Duha Svetoga nastoje shvatiti što Bog želi. Sinoda je otvaranje Božjoj volji i nadahnuću Duha Svetoga".

Prof. Blaženka s. Valentina Mandarić u svom je izlaganju kazala kako Sinoda poziva "na jačanje odgovornosti na zajednički život i suzbijanje tendencije za individualizmom i usmjerenosti na sebe, pa i na vlastitu zajednicu. Sinodalnost ukazuje na specifični 'modus vivendi et operandi' Crkve kao Božjega naroda koji se u konkretnosti očituje i ostvaruje u zajedničkom hodu, u okupljanju i aktivnom sudjelovanju svih članova u evangelizacijskom poslanju, u kojem se isprepliću temeljni smjerokazi Sinode: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje."

Govoreći o budućnosti redovništva, dodala je:

''Da bi redovništvo bilo plodonosno, mora s nadom gledati nova obzorja i razumjeti dinamiku globalnoga i promijenjenoga svijeta; s novim pogledom usmjeriti se na svoje utemeljitelje i utemeljiteljice i ostati vjerni vlastitoj karizmi. Važna je vjernost utemeljiteljskoj karizmi, a ne stoljetnim strukturama koje su izgrađene za neka druga vremena. Drugim riječima, treba tražiti novu svetost, onu koja se otvara budućnosti, oživljava i daje da se ponovno osjeti utemeljiteljska intuicija, koja će biti prikladna za ovo vrijeme.''

Preč. Barić, tajnik Druge sinode, upoznao je redovnice s procesom nastanka knjige Izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije:

''Sinoda je proces koji vodi Duh Sveti koji sve čini novim ili, kako će reći papa Franjo, najvažnija osoba na Sinodi je Duh Sveti. Završetak sinodskih zasjedanja i objavljivanje sinodskih izjava i odluka obvezuje voditi se trajnim nadahnućima Duha Svetoga" te je zaključio kako Sinoda poziva na ''trajnost hoda u Crkvi i to življenjem sinodskih izjava i odluka u vremenu i prostoru, oslobađajući nas okamenjenosti, neplodnosti i zatvorenosti pred novim i drugačijim'', istaknuo je. 

Na kraju susreta s. Gordana Igrec uputila je kardinalu Bozaniću prigodnu čestitku povodom imendana i rođendana.

''Ova prigoda posebno nas raduje što možemo zahvaliti Gospodinu za dar Vašega života, za dar svećeničkoga poziva i služenja Crkvi u službama koje su Vam povjerene, posebno za Vaše služenje već više od 25 godina Zagrebačkoj nadbiskupiji. Posebno Vam hvala za odvojeno i darovano vrijeme za susrete s nama kroza sve ove godine Vašega služenja'', kazala je s. Gordana Igrec. 

Susret je zaključen zajedničkom molitvom, a potom su sestre primile knjigu Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: