Otvoren postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega, p. Janeza Strašeka

Otvoren postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega, p. Janeza Strašeka

Njegovo mučeništvo iz mržnje prema vjeri trebalo bi nam biti kao uzor kršćanima našeg vremena.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Zagrebačka nadbiskupija
Objavljeno:
 
21.09.2021 15:35

 

U ponedjeljak 20. rujna 2021., u prostorima Nadbiskupskog duhovnog stola otvoren je biskupijski postupak za proglašenje blaženim p. Janeza Strašeka, CM. Prvom sjednicom biskupijskog postupka beatifikacije i kanonizacije sluge Božjega, p. Janeza Strašeka, predsjedao je preč. mr. Marko Kovač, biskupski vikar i vicekancelar, kao delegat zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića.

Nakon uvodne molitve, riječi pozdrava kardinala Bozanića pročitao je mons. Večković. U pozdravu je istaknuto kako je malo više od pola godine nakon što je došao u Hrvatsku, u Zagrebačku nadbiskupiju, gdje mu je povjerena uprava Župe Rođenja BDM u Sveticama i kasnije Župe sv. Vida mučenika u Ozlju, Providnost dopustila da 1947. godine, u svojoj četrdeset i prvoj godini života, p. Janez Strašek, katolički svećenik, lazarist, misionar, nakon službovanja u Sloveniji, Srbiji, na Kosovu, svoju krv za Gospodina prolije u Hrvatskoj, na tlu Zagrebačke nadbiskupije.

'Postupak koji se danas službeno otvara usredotočit će se na osobu za koju se, kao i za mnoge svećenike, redovnike, redovnice i vjernike laike koji su ubijeni iz mržnje prema vjeri, povijest potrudila izbrisati istinu i prekriti je gotovo nepropusnim naslagama zaborava' navedeno je između ostalog u kardinalovu pozdravu.

Okupljene je pozdravio p. Guerra te je zahvalio na radosti koja je pružena odlukom da se službeno otvori biskupijski postupak u kauzi beatifikacije i kanonizacije p. Janeza Strašeka iz Misijske družbe, želeći da nam njegovo mučeništvo iz mržnje prema vjeri Crkva pruži kao uzor kršćanima našeg vremena.

Zatim je pročitan životopis i osvrt na mučeništvo p. Janeza Strašeka, koji je pročitao vicepostulator p. Grbac, a potom su pročitani: 'Nihil obstat' Kongregacije za kauze svetih; Dekret o otvaranju biskupskog postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega, p. Janeza Strašeka, CM; Odluka o uspostavi Suda i imenovanja službenika istraživanja te Dekret o imenovanju članova Povijesnog povjerenstva. Sjednica je završila prihvaćanjem službi i polaganjem prisega svih službenika i stručnjaka u postupku, izvijestila je Zagrebačka nadbiskupija.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije