Otvorena prva socijalna samoposluga u Slavonskom Brodu

Otvorena prva socijalna samoposluga u Slavonskom Brodu

Inicijatori ovog vrijednog projekta domaći su franjevci, koji već godinama na razne načine svakodnevno pomažu potrebitima u gradu.

Autor
B. Lukačević/Laudato/D.R.
Fotograf
B. Lukačević
Objavljeno:
 
17.02.2021 11:49

 

Prva socijalna samoposluga ovakvog tipa u Slavonskom Brodu otvorena je u utorak 16. veljače, u prostorijama franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu. U nazočnosti vjernika blagoslovio ju je poslije večernje Mise gvardijan, fra Klaudio Milohanović. Inicijatori ovog vrijednog projekta domaći su franjevci, koji već godinama na razne načine svakodnevno pomažu potrebitima u gradu, a svesrdno su im pomogli i pomagat će i dalje franjevci koji djeluju u Australiji, s tamošnjim hrvatskim iseljenicima.

Što ovaj projekt znači za ovaj grad, gvardijan, fra Klaudio, rekao je kako je svima zajednički cilj smanjiti siromaštvo u Hrvatskoj i u Slavonskom Brodu te biti na pomoć braći u potrebi.

– Nažalost, svakim danom sve je više onih kojima je potrebna i duhovna i materijalna pomoć, i ne smijemo zatvarati oči pred patnjom, trpljenjem i neimaštinom. Zato smo odlučili, uz potporu i u suradnji s našom subraćom iz Australije, urediti i opremiti jednu prostoriju i dio podruma u našem samostanu i u njoj danas otvoriti prvu socijalnu samoposlugu u Slavonskom Brodu. Molimo Gospodina da blagoslovi ovo djelo truda brojnih dobrih ljudi, kao i sve one koji će ovamo dolaziti po namirnice, ali i lijepu riječ utjehe i duhovne potpore – kazao je Milohanović.

U realizaciji ovog plemenitog projekta uvelike je svojim iskustvima pomogao ovogodišnji mladomisnik, fra Siniša Pucić, koji je šesti mjesec na službi odgojitelja sjemeništaraca u Slavonskom Brodu. On je iz svog rodnog grada Rijeke donio i iskustva rada tamošnje socijalne samoposluge, koja je prije deset godina bila prva otvorena u Hrvatskoj, a danas slične postoje i u brojnim hrvatskim gradovima.

Naglasio je kako je osnovni cilj ovoga djela ljubavi pomoći ljudima da iziđu iz siromaštva, napose posredstvom dodjele hrane neposredno pomoći obiteljima i na sve druge načine, te tako razbiti taj lanac siromaštva. Dodao je kako se nada da će se uz Božju pomoć i pomoć dobrih ljudi postići da u gradu bude što manje siromašnih.

Tako su sada u prostorima socijalne samoposluge postavljene i uređene police s osnovnim živežnim namirnicama, higijenskim artiklima i ostalim za kućanstva nužnim stvarima. Sve će, tvrde, biti transparentno, zahvaljujući uspostavljenom informatičkom programu za evidenciju svega što uđe i izađe, za osobe koje primaju pomoć, ali i za sve one ljude dobroga srca koji će svojim donacijama osiguravati da ničega ne manjka. Rad u Samoposluzi, koja će biti otvorena srijedom od 8 do 12 sati, bit će na volonterskoj bazi. Osim što će svi potrebiti dobiti besplatno pomoć u namirnicama i kućnim potrepštinama, franjevci će im toga kao i ostalih dana biti na raspolaganju za duhovnu pomoć.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: