Otvorena zasjedanja Sinode Sisačke biskupije

Otvorena zasjedanja Sinode Sisačke biskupije

Prvo zasjedanje Sinode Sisačke biskupije održano je u srijedu 21. veljače u Dvorani ''Juran i Sofija'' u Velikom Kaptolu u Sisku pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića.

Autor
Mediji Sisačke biskupije/Laudato/G.O.
Fotograf
Mediji Sisačke biskupije/Stjepan Vego
Objavljeno:
 
22.02.2024 15:35

 

Prvo zasjedanje Sinode Sisačke biskupije održano je u srijedu 21. veljače u Dvorani ''Juran i Sofija'' u Velikom Kaptolu u Sisku pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića.

Biskupija se od pastoralne godine 2022./2023. nalazi u svom sinodskom procesu, a održava se u duhu Sinode o sinodalnosti koju je započeo papa Franjo, pod geslom Krist, kamen zaglavni (Ef 2,20), s aluzijom na sisačkog zaštitnika, svetog Kvirina, koji je svoje mučeništvo podnio tako što je bačen u rijeku u Sabariji (Szombathelyju).

Nakon faze savjetovanja u kojoj su prikupljeni prijedlozi te izrade radnog dokumenta, 90 članova Sinode od kojih je 39 klerika i 3 časne sestre te 48 laika (26 ž. i 22 m.), raspravljat će o raznim temama bitnima za život sisačke Crkve.

Tijekom pet korizmenih srijeda te na završnom zasjedanju u svibnju o. g. razgovarat će se o prijedlozima vjernika podijeljenima na deset tematskih cjelina: Župe kao mjesta evangelizacije i života po Evanđelju, Slavlje liturgije i sakramenata, Caritas – dio života Crkve, Djelo evangelizacije u svećeničkoj službi, redovničkom životu i duhovnom pozivu, Djelo katehizacije, Mjesto molitvenih zajednica i pobožnosti u Crkvi, Obitelj i mladi – temelj Crkve i društva, Socijalni nauk Crkve na djelu u pastoralu posebnih skupina vjernika, Ekumenizam, međureligijski dijalog i naviještanje Evanđelja nekršćanima te Crkva u vremenu brzog protoka informacija.

Nakon molitve, ispovijesti vjere i prisege zasjedanja je otvorio i okupljene pozdravio biskup Košić čestitavši im što su bilo po službi, bilo izborom, bilo biskupovim imenovanjem, postali članovi Sinode. Biskup je i poručio kako je biti član Sinode čast, ali i odgovornost.

''Naših šest sjednica – pet tijekom korizme i završna u svibnju – bit će izraz našeg zajedništva. Neka se čuju glasovi svih vjernika naše Dijeceze! Naš je cilj jasan: mi želimo unaprijediti naš vjerski život i naše crkveno zajedništvo! I to danas za sutra: ova Sinoda mora otvoriti vrata budućnosti naše mjesne Crkve. Krist je naš zaglavni kamen na kojem sve počiva, sav život Crkve i zato Njega bolje poznavati i slijediti naš je cilj. Dakako ne možemo niti raspravljati niti glasovati o vjerskim dogmama niti ćemo mijenjati našu katoličku tradiciju. Ipak, možemo čuti mišljenja vjernika i ovdje ih izložiti da bismo na kraju, u biskupovoj izradi zaključaka i proglasu odluka, poboljšali naš život i ustanovili neka pravila kojih se onda svi moramo držati. Nadamo se da će ova Sinoda polučiti upravo to da budemo svi, i kler i redovništvo i vjerni puk naše Dijeceze, svjesniji svojih obveza i da na njih odgovorimo dubokom vjerom, dobro ujednačenim pastoralom i povećanjem ljubavi. Neka nam pomogne u tome pomoć Presvete Bogorodice, Majke naših stradanja i Majke Milosrđa, naši zaštitnici: sveti Kvirin, sisački biskup i mučenik, blaženi Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup i mučenik, te naši uzori kojima se ponosimo jer su iznikli iz ove naše zemlje, iz podneblja naše Sisačke biskupije, Sluge Božji: biskup Josip Lang i brat Bonifacije Ivan Pavletić, kao i kardinal Franjo Kuharić, koji je bio natpastir i u ovim našim krajevima i župama sada Sisačke biskupije'', rekao je biskup.

Prenijevši pozdrave zagrebačkog nadbiskupa i metropolita Dražena Kulteše, biskup je zaključio citatom iz nadbiskupova govora izrečenog na Hrvatskom katoličkom sveučilištu 19. veljače ove godine u kojem ističe da Crkva treba vjerne laike i klerike.

Na prvom zasjedanju razgovaralo se o župama kao mjestu evangelizacije i života po Evanđelju te slavlju liturgije i sakramenata, a u što su uveli voditelji tematskih skupina Ivica Mađer i fra Mate Bašić te Janko Lulić i Hrvoje Zovko.

1a

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: