PASTORALNA PODRŠKA U STRADANJU: Pokrenut projekt pružanja psihološke i duhovne pomoći za stradale u potresu

PASTORALNA PODRŠKA U STRADANJU: Pokrenut projekt pružanja psihološke i duhovne pomoći za stradale u potresu

'Gospodin liječi one koji su srca skrušena i povija rane njihove.' (Ps 147,3)

Autor
Sisačka biskupija/Laudato/M.D.
Fotograf
biskupija-sisak.hr/Edina Žuko/Pixsell
Objavljeno:
 
22.01.2021 09:12

 

Svjesni kako je proces oporavka nakon potresa dugotrajan i da uključuje više čimbenika, Povjerenstvo za pastoral braka i obitelji Sisačke biskupije, Udruga Hrvatsko društvo bračnih i obiteljskih savjetovatelja (HRD BiOS) te Udruga Podrška u kriznim situacijama (PUKS), ujedinili su se, zajedno sa 30-ak volontera u organiziranom i dugoročnom pružanju pomoći stradalima, pod nazivom: 'Pastoralna podrška u stradanju', javlja Sisačka biskupija.

Iskustvo nam govori kako je najvažniji ljudski potencijal, odnosno resurs, što znači da se ulaganjem u podršku čovjeka utječe i na sve ostale čimbenike oporavka.

Prije samog pokretanja i ovog projekta, u subotu, održano je nekoliko radnih sastanaka i susreta s predstavnicima crkvenih te civilnih vlasti i stožera kako bi se uvidio mogući način pomaganja stradalima. Temeljem postojećih inicijativa i opaženih potreba, došlo je do daljnjih konkretnih pregovora. U biskupskom ordinarijatu, u Velikom kaptolu u Sisku, biskup mons. Košić primio je voditelja ureda HBK-a za život i obitelj, gospodina Petra Krešimira Hodžića, doktora medicine, vlč. Branka Koretića, povjerenika za pastoral braka i obitelji Sisačke biskupije te vlč. doc. dr. sc. Josipa Bošnjakovića, predsjednika Udruge HRD BiOS.

Biskupu su predstavljene pojedine inicijative s obzirom na potrebe stradalih pojedinaca i obitelji pri čemu je istaknuta važnost koordiniranog i dugoročnog djelovanja. Biskup se već prethodno bio usuglasio s djelovanjem mobilnog tima svećenika Družbe Isusove za pružanje psihološke i duhovne pomoći, pod vodstvom patera, prof. dr. sc. Mije Nikića, psihologa, koji se vjernicima stavljaju na raspolaganje u njihovim duhovnim, psihološkim, sakramentalnim potrebama, a u čemu već od samog početka potresa sudjeluju i svećenici Sisačke biskupije. U mobilnom timu svećenika jesu i svećenici isusovci: p. Ivo Antunović, p. Stipo Balatinac, p. Zvonko Vlah, p. Antun Volenik, p. Mijo Nikić.

Biskupu Košiću predstavljan je projekt pružanja psihološke, psihoterapeutske, savjetovateljske i duhovne pomoći, uzimajući u obzir trenutačne potrebe vjernika i građana, ali imajući u vidu već spomenutu važnost koordiniranog dugoročnog djelovanja. Biskup se složio s provođenjem predstavljenog projekta, prihvativši ponudu Odjela za pružanje pomoći potrebitima u inozemstvu Caritasa biskupije Linz, u Austriji, koji financira projekt. O ovom projektu dogovaralo se s gospođom Sigried Spindlbeck iz Linza i s njezinim kolegama iz Caritasova odjeljenja za pružanje pomoći potrebitima u inozemstvu.

Istog dana u prostorima Zaklade biskupa Josipa Langa u Maloj Gorici održan je susret sa članovima mobilnog tima Družbe Isusove, pod vodstvom patera, prof. dr. sc. Mije Nikića, na kojemu je dogovoreno da se o zajedničkim nastojanjima upoznaju civilne vlasti i stožer. Na tom tragu održani su susreti s doktoricom Viktorijom Kaleb, dogradonačelnicom Petrinje, te ministrom branitelja Tomom Medvedom. Oboje su pozdravili navedena nastojanja te izrazili zahvalnost za takvo važno djelotvorno uključivanje Crkve, njezinih institucija, kao i svećenika, dušobrižnika, te stručnih vjernika laika za pružanje pomoći u kriznim situacijama.

Kako bi se što prije započelo s planiranim djelovanjem, upriličen je zatim posjet župniku, vlč. Damiru Cekoviću, u čijoj župi djeluje Caritasov distributivni centar. Župnik je ponudio da se psihološka i duhovna pomoć može odmah početi pružati u župnim prostorima. Konkretizirani su daljnji planovi o informiranju stradalih s mogućim podrškama koje mogu dobiti. S tim su ciljem pojedini članovi mobilnog tima u Nedjelju Krštenja Gospodinova, 10. siječnja 2021., u petrinjskim župama Sv. Lovre i Preobraženja Gospodnjeg slavili euharistijska slavlja.

Važno je napomenuti da je tijekom prvog dana djelovanja mobilnog tima svećenika desetak svećenika bilo na raspolaganju za posjet stradalima uz mogućnost dijeljenja sakramenata Ispovijedi i Pričesti, kao i za razgovor. Iste večeri svećenici su posjetili kontejnersko naselje Češko selo te nekoliko obitelji u Petrinji i izvan nje.

Od 17. siječnja 2021. Hrvatsko društvo bračnih i obiteljskih savjetovatelja, u suradnji s Povjerenstvom za pastoral braka i obitelji Sisačke biskupije, kao i Udrugom PUKS, aktiviralo je telefon: 095 710 9226, pri kojem volontira 30-ak volontera nad/biskupijskih bračnih i obiteljskih savjetovališta iz RH, potom stalni suradnici nad/biskupijskih savjetovališta te ostali stručnjaci iz raznih institucija. Među volonterima su svećenici, redovnici i redovnice, psiholozi, psihoterapeuti, savjetovatelji, osobe specijalizirane za pružanja pomoći u kriznim situacijama te primaju pozive od 8:00 do 20:00 sati.

Od 25 siječnja 2021. godine, u dogovoru sa Sisačkom biskupijom, Udruga HRD BiOS zapošljava na puno radno vrijeme, na 5 mjeseci, gospođu Maju Jakšić, dipl. katehetu, koja je ujedno završila specijalistički studij iz kriznih situacija te petogodišnju edukaciju iz realitetne psihoterapije, s višegodišnjim iskustvom rada u raznim ambijentima. Gospođa Jakšić djelovat će na području Sisačke biskupije, u kontaktu s osobama 'na terenu'. Planira se zapošljavanje još jedne osobe za mjesec dana, koja će zajedno s gospođom Jakšić raditi u želji pružanja psihološke i duhovne podrške potrebitima.

Ako netko želi podržati i ovaj projekt, to je moguće na račun Hrvatskoga društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja (HRD BiOS), HR65 2340 0091 5111 1346 2, SWIFT CODE: PBZGHR2X.

Surađujući s crkvenim i civilnim institucijama, napose Caritasom i Stožerom, zatim župnicima Sisačke biskupije, kao i volonterima, želi se pružiti podrška potrebitim ljudima koji su stradali u potresu, svjesni da svatko može dati svoj maleni doprinos za cjelokupni oporavak ovog dijela Hrvatske. U svemu tome vodi nas misao i poziv Isusa da dademo ljudima jesti, odnosno da podijelimo, simbolično govoreći, pet kruhova i dvije ribice (usp. Iv 6,1-5), da poput malenog dječaka stavimo na raspolaganje ono što imamo za dobrobit braće i sestara, kako bi suosjećajnošću i solidarnošću mnogih svi imali dovoljno za svoj život. Pred nama je put trajnog obraćenja i traženja Kristova lica u potrebitima.
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije