Petrinja proslavila zaštitnika grada: 'Poput svetog Lovre i vi ste iskusili mučeništvo'

Petrinja proslavila zaštitnika grada: 'Poput svetog Lovre i vi ste iskusili mučeništvo'

Petrinjska župa sv. Lovre svečano je u ponedjeljak 10. kolovoza proslavila blagdan svoga nebeskoga zaštitnika i zaštitnika Grada Petrinje.

Autor
Stjepan Vego/Laudato/D.R.
Fotograf
Stjepan Vego
Objavljeno:
 
11.08.2020 11:10

 

Tom prigodom svečano misno slavlje predvodio je župnik iz župe Svih svetih u Sesvetama preč. Mario Migles u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Josipom Samaržijom, vlč. Ivicom Šestakom i desetak svećenika. Ovim misnim slavljem obilježen je ujedno i 780. rođendan grada kao i 20 godina od posvete u Domovinskom ratu srušene te ponovno izgrađene župne crkve sv. Lovre.

Na početku preč. Migles je čestitao svim okupljenima župni blagdan te zahvalio župniku što ga je pozvao da devet godina nakon što je otišao iz Petrinje ima priliku ovdje slaviti misu za dan ovog velikog zaštitnika, ne samo Petrinje, već čitavog svijeta. Govoreći u homiliji o životu sv. Lovre propovjednik je izdvojio njegov odnos s papom Sikstom II. istaknuvši kako je Lovro u njemu vidio uzor, a papa u Lovri velebnog čovjeka koji je spreman dati se za Crkvu i Krista.

- Zato ga i čini đakonom te ga je unatoč mladoj dobi uvrstio među sedmoricu rimskih đakona i postavio za protuđakona. Iskazavši mu veliko povjerenje dao mu je da se brine za siromašne čitave Crkve. Lovro je sijao vrlo obilato, posijao je svoju smrt jer krv mučenika je sjeme novih kršćana i baš po Lovri su se rodili mnogi kršćani - poručio je Migles izrazivši nadu da će sveti Lovro danas u srca okupljenih unijeti dobrote, ljubavi, požrtvovnosti i spremnosti da čine dobro, ono što je i Lovro činio.

U nastavku propovijedi osvrnuo se i na stradanje Petrinje u Domovinskom ratu.

- Petrinja je probala i mučeništvo, Petrinja je probala progon, ali u Petrinju su se ljudi vratili. Došli su i oni koji su također u svom životu morali napustiti svoja ognjišta, daj Bože da se još više izgradi to zajedništvo i da zajednički ljubimo ovu našu hrvatsku Domovinu koja je velebna, lijepa, samo treba nas ljude dobrog srca - zaključio je preč. Migles.

Nakon popričesne molitve preč. Samaržija zahvalio je gostu na predvođenju slavlja kao i svima onima su pomogli da ova proslava unatoč mjerama bude lijepo proslavljena.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije