Pismo splitskih nadbiskupa u vezi s održavanjem župne kateheze

Pismo splitskih nadbiskupa u vezi s održavanjem župne kateheze

S ovom pandemijom morat ćemo se još neko vrijeme nositi: ozbiljno, bez opuštanja i lakomislenih postupaka.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Splitsko-makarska nadbiskupija
Objavljeno:
 
22.09.2020 10:01

Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine, a s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, mons. Marin Barišić i mons. Dražen Kutleša uputili su na blagdan sv. Mateja, 21. rujna 2020. god., svoje pastirsko pismo župnicima, župnim vikarima i voditeljima župne kateheze za pripremu prvopričesnika, krizmanika, te za održavanje župne kateheze. Pismo donosimo u cijelosti:

Draga braćo svećenici,
poštovani voditelji župne kateheze!

Nedavno je započela nova školska godina. Tim povodom uputili smo svim roditeljima, učenicima, učiteljima i vjeroučiteljima u našoj Nadbiskupiji Poruku prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine – 'S evanđeoskom hrabrošću u 'novo normalno''. Sve sudionike u nastavnom procesu želimo ohrabriti da u specifičnim okolnostima pandemije uzrokovane koronavirusom budu odgovorni, držeći se u svom radu u nastavi svih propisanih higijenskih mjera. Jednako tako, stavili smo im na srce da budu autentični, dosjetljivi i inovativni u prenošenju i svjedočenju evanđeoske poruke u sadašnjim prilikama tzv. 'nove normalnosti'.

Sada se obraćamo vama, poštovani župnici, župni vikari i ostali suradnici koji pomažete u župnoj katehezi. Osjećamo da zbog postojeće opasnosti od zaraze i mjera zaštite postoji stanovita nesigurnost u vezi s vjeronaučnim poukama prvopričesnika i krizmanika, kao i neizvjesnost u pogledu župne kateheze za ostale školske uzraste. Želimo vam uputiti riječi ohrabrenja, dati određene smjernice i pružiti potrebne informacije.

1. Pouke u vjeri školske djece i mladih neotuđiv su i neizostavan dio crkvenog nastojanja da mladim pokoljenjima prenesemo dar vjere kako bi ona bila svjetlo i snaga u njihovu životu. Imajmo na pameti staro pravilo: Ne može se uzljubiti i zavoljeti Isusa Krista Spasitelja ako ga ne upoznamo ili ga nedovoljno poznajemo. Zato se i u sadašnjim prilikama pandemije ne smije zanemariti ova važna zadaća vjerske pouke, osobito kod pripreme za primanje sakramenata. Stoga, župna kateheza treba biti redovita, ali uz propisane epidemiološke mjere i/ili preporuke.

2. Dakle, prilikom izvođenja župne kateheze valja se strogo pridržavati svih mjera i uputa koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite i županijski stožeri. To se prije svega odnosi na dezinficiranje ruku na ulazu i izlazu iz vjeronaučne dvorane, na držanje potrebnog razmaka, na nošenje maski (za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole i srednjoškolce) i prozračivanje prostorija. Dezinfekcijska sredstva, ako je potrebno, mogu se dobiti i u našemu Ordinarijatu.

3. Isto tako, neka se pazi na pravilo da vjeroučenici koji osjete simptome bolesti ne dolaze na vjeronauk, nego se prijave svom liječniku i slijede daljnje upute nadležnih. U slučaju da se kod pojedinih vjeroučenika pojavi zarazni virus, te cijela odjeljenja moraju ići u samoizolaciju i na testiranja, neka vjeroučitelji, po mogućnosti, pripreme videolekcije i druge digitalne materijale za vjeronaučnu nastavu na daljinu da bi se prebrodile i takve situacije. Osim toga, potrebno je stalno biti u kontaktu s roditeljima, osobito u gore spomenutim situacijama.

4. U župama u kojima ove godine zbog pandemije još nije slavljena Prva sveta pričest, slavlje se može održati poštujući sve propisane mjere zaštite. Jasno, Pričest se prima na ruku. Nakon slavlja Prve pričesti, župnici će se više moći posvetiti poukama i pripremi novih prvopričesnika. U župama u kojima se, u dogovoru s roditeljima, slavlje Prve svete pričesti odgodilo za proljeće iduće godine, za te prvopričesnike valja organizirati poseban oblik župne kateheze, makar su ju barem djelomično pohađali prošle školske godine.

5. Zbog opasnosti od moguće zaraze i nemogućnosti organiziranja dovoljne vjeronaučne priprave, slavlja sakramenta Potvrde (Krizme) u našoj nadbiskupiji odgođena su za 2021. godinu.

Pozivamo župnike da, kako je i običaj, zajedno s roditeljima i pastoralnim suradnicima odrede prikladan termin slavlja u njihovim župama, te da do kraja listopada 2020. god. službenim dopisom putem pošte ili e-pošte dostave Ordinarijatu željeni termin/termine Krizme i imena kandidata, ali tako da jasno naznače koji su se kandidati trebali krizmati ove godine (3. razred srednje škole), a koji tek iduće 2021. godine.

Ako se u župi, zbog velikog broja krizmanika, kandidate planira odvojiti u dvije iskupine li više njih za slavlje Krizme, to također treba naglasiti i predložiti prikladne termine. Najraniji termin za slavlje Krizme u 2021. godini Mali je Uskrs (Nedjelja Božjeg milosrđa).

Valja odmah kazati da nadbiskupija vjerojatno ne će moći ispuniti baš sve želje župnika povezane s terminima slavlja Krizme, kako zbog dvostrukog broja krizmanika tako i zbog ograničenog broja krizmatelja. Stoga valja računati na to da će se vremenski produljiti razdoblje slavlja Krizmi po župama.

6. Kako i gdje poučavati sve skupine? Razmotrite sa svojim pastoralnim suradnicima. Ne zaboravite češće susrete i dogovore s roditeljima. Naravno da su vjeronaučne dvorane najprikladnije za održavanje župne kateheze, ali negdje će to ipak biti crkva, pa čak  i prostor na otvorenom, dok je toplije vrijeme.

Podsjećamo vas da je uputno i dobro za primanje sakramenata Prve svete pričesti i sakramenta Potvrde imati suglasnost roditelja. Obrasce imate na dnu pisma.

7. S ovom pandemijom morat ćemo se još neko vrijeme nositi: ozbiljno, bez opuštanja i lakomislenih postupaka. Svaka kriza, pa i ova sadašnja, ipak ima i svojih pozitivnih strana, jer pruža priliku za 'novo normalno' – novi rast svakog od nas i nove duhovne iskorake. Neka nas učini više odgovornima, ustrajnima u služenju, otvorenima za promjene i otkrivanje važnih stvari u našem životu i radu kojima se moramo više posvetiti, a koje smo možda u prošloj 'normalnosti' zaboravili.

Zazivamo Božji blagoslov na sve vas, župnike, župne vikare, vjeroučitelje, a posebno na vjeroučenike i pripravnike na primanje sakramenata, kako bi svima nama ova nova školska i vjeronaučna godina bila plodna i uspješna da svi zajedno rastemo u dobi, mudrosti i milosti.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije