Počela devetnica u čast sv. Prošpera u Hvaru

Počela devetnica u čast sv. Prošpera u Hvaru

Devetnica je počela prigodom za ispovijed, nakon koje je hvarski župnik, don Toni Plenković, predvodio moljenje krunice i Gospinih litanija.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
02.05.2021 18:27

 

U povodu 350. obljetnice dolaska relikvije sv. Prošpera u Hvar i njegova blagdana, koji će se svečano proslaviti 10. svibnja, u Hvaru je u subotu 1. svibnja, uz svibanjsku pobožnost, počela i devetnica u čast sv. Prošpera, suzaštitnika Hvarske biskupije, Župe sv. Stjepana I., pape i mučenika, i grada Hvara.

Devetnica je počela prigodom za ispovijed, nakon koje je hvarski župnik, don Toni Plenković, predvodio moljenje Krunice i Gospinih litanija. Potom je dominikanac iz Bola na Braču, o. Ivo Plenković, predslavio misno slavlje u kojemu su koncelebrirali: župnik Plenković te biskupijski kancelar i upravitelj župa Velo Grablje i Brusje, don Ivan Jurin. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi katedralnog zbora pod ravnanjem maestre Klare Milatić.

Prije Mise otvorena je obnovljena kapela sv. Prospera i u njoj raka (sarkofag) sv. Prošpera. Višemjesečne radove oko obnove kapelice vodili su restaurator Giuseppe Sava i akademski kipar Luka Radica. Prethodnu obnovu 1871. godine učinio je hvarski biskup Juraj Duboković, kao zavjet što je u to vrijeme Hvar bio sačuvan od kolere.

Don Toni Plenković u propovijedi je detaljno govorio o razvoju slavljenja sv. Josipa tijekom povijesti; o razvoju pobožnosti prema njemu, istaknuvši kako se u Katoličkoj Crkvi dan sv. Josipa počeo slaviti od 9. stoljeća. Papa Pio IX. proglasio ga je 8. prosinca 1870. godine zaštitnikom Crkve. Međunarodna udruga radnika – Druga internacionala – odlučila je da će 1. svibnja slaviti kao svjetski praznik radništva i rada. Kao odgovor na to, papa Leon XIII. izdao je svoju encikliku o sv. Josipu.

Na kraju Mise župnik, don Toni, zahvalio je Bogu te voditeljima i izvođačima radova na obnovi kapele sv. Prošpera, i to baš onako kako je izgledala u vrijeme biskupa Dubokovića. Rekao je kako je ova godina, u Hvarskoj biskupiji Godina sv. Prošpera, bila teška godina, 'ali u njoj smo, ipak, učinili nešto lijepo i dobro'. Zahvalio je i o. Ivi kao 'jednom od najstariji štovatelja sv. Prošpera' u Hvaru.

Kao i prošle godine, na početku Godine sv. Prošpera u Hvarskoj biskupiji, u 21 sat počela je priprava za biblijsko bdjenje. Župnik, don Toni, dao je čitačima Biblije određene upute. Onda je njih 37 u procesiji, sa zapaljenim svijećama, ušlo u katedralu, položivši svijeće podno rake i oltara sv. Prošpera, a župnik, don Toni, nosio je visoko uzdignutu veliku Bibliju.

– Ova večer želi biti prostor razgovora; intimnog razgovora Boga i njegova čovjeka, čovjeka kojemu je u Isusu Kristu Bog rekao ono najvažnije: 'Volim te i voljet ću te zauvijek, i razgovarat ćemo ovako sve do onoga trenutka kad dođeš u moj život, u kojemu sv. Prošper sada zauvijek živi' – kazao je don Ivan Plenković.

Nakon toga župnik Plenković blagoslovio je čitače i slušatelje, a Anita Matijeta Hure u 21:45 sati započela je cjelonoćno biblijsko čitanje koje je trajalo do sutradan u 7:45 sati, kada je zadnji čitač bio Tonči Novak-Bakica. Potom je župnik Plenković izmolio završnu molitvu, izvijestila je IKA.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: