Počeli Redovnički dani u Splitu

Počeli Redovnički dani u Splitu

'Gospodin ima povjerenja u nas, budimo ponosni na to i odgovorimo mu svojim autentičnim služenjem i vjernošću', naglasio je nadbiskup Barišić.

Autor
S.B.C./Laudato/D.R.
Fotograf
S.B.C.
Objavljeno:
 
17.09.2021 12:03

 

Trideset i sedmi Redovnički dani pod geslom 'Dar vjernosti – radost ustrajnosti', počeli su u petak 17. rujna u franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu. Program je započeo molitvom Trećega časa, uz sudjelovanje oko 120 redovnica i redovnika, provincijalki i provincijala te dvojice biskupa: mons. dr. Marina Barišića, splitsko-makarskog nadbiskupa i mons. mr. Bože Radoša, varaždinskoga biskupa.

Uvodni pozdrav u ime Povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica u RH uputio je fra Milan Krišto, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Protumačio je da je tema uzeta na tragu nedavno objavljenoga istoimenog Dokumenta Kongregacije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskog života. Naveo je riječi iz br. 4 spomenutog dokumenta: 'Posvećene osobe koje kroče putem autentične vjernosti prepoznaju i razlučuju vlastitu povijest, ispitujući se prije svega o vjernosti koja je plod ljubavi.' U svjetlu ovogodišnje Papine poruke za Nedjelju Dobroga Pastira koja je naslovljena 'Sveti Josip – san o pozivu', naglasio je da je sv. Josip preko sna, koji mu je Bog nadahnuo, svoj život učinio darom te da kroz služenje i vjernost sazrijeva svaki poziv.

Nadbiskup Barišić svake je godine nazočan na Redovničkim danima u Splitu te je u tom duhu kazao da ga uvijek raduje vidjeti taj duhovni skup osoba posvećenog života koje svojim zauzetim radom obogaćuju pastoral Crkve služeći braći i sestrama na različitim poljima.

'Tema je vrlo zanimljiva i korisna. Danas je blagdan sv. Belarmina i podsjetio bih na njegove snažne riječi: 'Dragi mili i milosrdni Gospodine, tko ti ne bi služio svim srcem kad malo osjeti tvoje očinske vladavine.' Njega nazivaju mistikom služenja. On je osoba koja je svoje služenje pretvorila u mistiku, susret s Gospodinom', kazao je nadbiskup Barišić, poželjevši redovnicama da ih ovi Dani ohrabre u pozivu i poslanju, koji na svoj način uistinu može biti težak i zahtjevan.

'Gospodin ima povjerenja u nas, budimo ponosni na to i odgovorimo mu svojim autentičnim služenjem i vjernošću', naglasio je.

Prvo predavanje naslovljeno 'Sveti Josip – uzor vjernosti' održao je mons. mr. Bože Radoš, varaždinski biskup. Biskup Radoš kazao je kako je Josip zanimljiv lik za cijelu Crkvu, zato je Papa htio da nam bude uz put, da ide s nama kroz ovu godinu, a posebno je zanimljiv za redovnike i redovnice, posvećene osobe.

'Josip ima svoje snove, zaljubljen je u ženu Mariju, koja je ljubav njegova života, ali dopušta Bogu da se umiješa u njegove snove, da poruši njegove snove i izgradi nešto mnogo veće, dopušta se ugraditi u jedan veliki Božji plan. Svatko od nas ima svoje snove i sanja život, ali Bog je uvijek spreman uključiti se u naše snove i proširiti naš mali i skučeni svijet da bi nas uključio u svoj plan', kazao je mons. Radoš. 

Redovnički dani u Splitu trajat će dva dana. Uz prigodu za sakrament Pomirenja i euharistijska slavlja, predavanja će održati i dr. sc. p. Tomislav Špiranec, SJ, o duhovnoj pratnji posvećenih osoba u vremenu krize; doc. dr. sc. Taras Barščevski izlagat će o temi: 'Što će ti ovdje, Ilija?' (1 Kr 19,9) Vjernost pozivu Boga u 'glasu Tišine'; mr. sc. fra Josip Petonjić, OFMConv. govorit će o ulozi redovničke zajednice u razlučivanju zvanja; a mr. sc. s. Danijela Anić, ASC, o pozivu unutar poziva.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: