Počeo znanstveni skup o 800. obljetnici dominikanskog reda u Hrvatskoj

Počeo znanstveni skup o 800. obljetnici dominikanskog reda u Hrvatskoj

Početkom 2021. godine Hrvatska dominikanska provincija započela je s obilježavanjem 800. obljetnice dolaska dominikanaca na hrvatske prostore.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Dubrovačka biskupija
Objavljeno:
 
24.09.2021 16:44

 

Dvodnevni znanstveni skup 'Dominikanci na hrvatskim prostorima 1221. – 2021.' otvoren je u petak 24. rujna, u samostanu sv. Dominika u Dubrovniku. Moderator otvaranja, fr. Zvonko Džankić, svima je poželio dobrodošlicu, a prior samostana sv. Dominika, fr. Tomislav Kraljević, napomenuo je kako je dominikanski samostan u Dubrovniku uklesan u temelje dominikanske prisutnosti na hrvatskim prostorima, piše Dubrovačka biskupija.

Provincijal je također rekao kako se Dubrovnik sam po sebi nametnuo kao mjesto održavanja skupa s obzirom na to da je prvi nasljednik sv. Dominika na čelu Reda propovjednika Jordan Saski 1225. godine poslao nekolicinu braće u Svetu Zemlju, a oni su se putem zaustavili u Dubrovniku te su se, na molbu kneza i puka, tu nastanili uz crkvu sv. Jakova Pipunara. Tako bijeli fratri u kontinuitetu gotovo 800 godina djeluju u gradu sv. Vlaha.

– Obilježavajući 800. godinu odluku o dolaska članova dominikanskog reda u Dalmaciju, koja je donesena još za života utemeljitelja odlukom Druge opće skupštine Reda u Bolognji, i nama se učinilo potrebnim pozvati na istraživanje i prikupljanje informacija o prošlosti našega Reda na hrvatskim prostorima – kazao je provincijal.

Podsjetio je na knjigu dr. Stjepana Krasića objavljenu 1997. o povijesti dominikanaca na hrvatskim prostorima, kao i na izjavu autora kako ta povijest nije dovoljno istražena i poznata, i to ne samo u pojedinostima nego i u krupnim linijama. Situacija je danas znatno bolja, ali ostalo je puno toga nepoznatog.

– Stoga nismo željeli da se na ovom skupu, osim uvodnog preglednog predavanja, ponavljaju poznate stvari, nego smo odlučili pozvati one koji mogu dati originalan doprinos vlastitog istraživanja – kazao je provincijal Slišković te je izrazio nadu da će uspjeti prirediti vrijedan zbornik radova sa skupa.

Početkom 2021. godine Hrvatska dominikanska provincija započela je s obilježavanjem 800. obljetnice dolaska dominikanaca na hrvatske prostore, a cijeli Red propovjednika (Ordo Praedicatorum) 800. obljetnicu rođenja za nebo utemeljitelja svetoga oca Dominika, pa je tim povodom organiziran ovaj skup u Dubrovniku.

Na skupu predavači svojim izlaganjima i raspravama nastoje osvijetliti stranice povijesti dominikanskog reda, kao i doprinos njihovih članova obrazovanju i znanosti, povijesti umjetnosti, književnosti i muzikologiji. Svojim radovima tomu će pridonijeti: Marija Karbić, Stanko Andrić, Ivana Hirschler Marić, Maja Cepetić Rogić, Zdenko Dundović, Lovorka Čoralić, Zoran Ladić, Relja Seferović, Alojz Ćubelić, Ana Biočić, Zvonko Džankić, Višnja Bralić, Ivan Ferenčak, Petra Vugrinec i Lucija Vuković, Jasenka Gudelj, Renata Novak Klemenčić, Vatroslav Siketić, Domagoj Augustin Polanščak, Andrea Radošević, Srećko Koralija, Josip degl'Ivellio te Hrvoje Beban.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije