Pokraj crkve sv. Frane u Šibeniku slučajno otkriveno staro groblje

Pokraj crkve sv. Frane u Šibeniku slučajno otkriveno staro groblje

Kosti pokopanih Šibenčana vade se te će nakon analize biti primjereno položene u zajedničku kosturnicu.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Šibenska biskupija
Objavljeno:
 
26.01.2021 12:26

 

U sklopu rekonstrukcije kanalizacijske i vodovodne mreže uz crkvu svetog Frane, pronađeno je staro napušteno groblje koje se prostiralo uz crkvu sv. Frane. Otkriveno groblje, odnosno one grobnice koje su na trasi radova, još se iskapa sloj po sloj, a kosti pokopanih Šibenčana vade se te će nakon analize biti primjereno položene u zajedničku kosturnicu, piše Šibenska biskupija

Ako se priča oko ovoga groblja malo rekonstruira, prema knjizi fra Nikole Mate Roščića: 'Samostan i crkva sv. Frane u Šibeniku', to je otprilike izgledalo ovako: dolaskom na novi lokalitet unutar gradskih zidina u Šibeniku, franjevci su zatekli dvije kapelice, onu sv. Martina i sv. Mihovila. Kapelica sv. Martina danas je dio samostana sv. Frane, koji povezuje crkvu sv. Frane i samostan. Najbolje je vidljiva upravo u samostanskom dvorištu. Kapelica sv. Mihovila i dan danas je na svome mjestu na trgu Nikole Tommasea. Oko kapelice sv. Martina fratri su organizirali svoje novo boravište od 1320. godine.

Teško je reći je li je na tom predjelu grada postojalo groblje, ali je sigurno da su dolaskom fratara u taj predio započeli i ukopi unutar kapelica i oko njih. To svjedoče nadgrobne ploče od kojih se desetak još i danas nalazi u zidovima crkve, a potječu iz XIV. stoljeća. Tijekom vremena, crkva i crkvica sv. Frane u Šibeniku postat će glavno mjesto ukapanja mrtvih. To će trajati do 1826. godine. A tek 1880., kad je postavljan novi crkveni mramorni pod, odstranjene su sve nadgrobne ploče iz crkve i iz samostanskog dvorišta uokolo crkve.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: