Postavljeni Botterijevi vitraji u Josipovu svetištu

Postavljeni Botterijevi vitraji u Josipovu svetištu

Nalaze se na prozorima pokraj oltara te na taj način dodatno doprinose mističnosti i ljepoti liturgijskog slavlja.

Autor
M.M./Laudato/D.R.
Fotograf
Danijel Pavlina
Objavljeno:
 
02.05.2021 10:33

 

Spoj sakralnog i umjetničkog, vitraji koji prikazuju Svetu Obitelj i hrvatsku tradiciju, odsad krase Nacionalno svetište svetoga Josipa. Novopostavljeni vitraji svečano su predstavljeni i blagoslovljeni na blagdan Josipa Radnika, 1. svibnja 2021. godine. Nalaze se na prozorima pokraj oltara te na taj način dodatno doprinose mističnosti i ljepoti liturgijskog slavlja. Vitraje je blagoslovio na večernjoj svetoj Misi vojni kapelan u Đakovu, preč. Vlado Mandura.

U prigodnoj homiliji preč. Mandura lijepo je protumačio vrijednost rada koji ne oslobađa već posvećuje svakog čovjeka. Radom bivamo slični nebeskom Ocu koji i sam radi, i svojim radom posvećujemo sebe i činimo život ljepšim svojim bližnjima.

Veliku ulogu u postavljanju vitraja, njihovu financiranju, imaju trojica svećenika: preč. Lojzek Burja, vojni kapelan Vlado Mandura i rektor svetišta, mons. Antun Sente. Izrada i postavljanje vitraja bili su veliki izdatak, radi se o 40 polja prozora.

Dva vitraja koja se nalaze u svetištu krasi lijepa simbolika, prof. Botteri Dini potanko ju je opisao u svojom umjetničkom osvrtu.

– Ovo Hrvatsko nacionalno svetište svetog Josipa nastalo je kao čin zahvalnosti i ljubavi vjernika prema svetom Josipu u ukupnoj Svetoj Obitelji. Sveti Josip zaštitnik je hrvatske domovine i hrvatskog naroda, i u ovim preteškim vremenima uči nas postojanosti i strpljivosti u ostvarivanju plemenitih ciljeva i Bogu ugodnih djela. On je znao, kao brižni djevičanski otac Isusa Krista, da život sa svojim snagama posvećuje Sinu Božjemu. Imao je i divnu sreću da mu je za djevičansku suprugu darovana najdivnija i najsavršnija supruga, Blažena Djevica Marija, Majka Božja. Svetosti čudesne obitelji, koja je do kraja ovozemaljskog života živjela djevičanski, njima trima posvećujem lijevi vitraj, označen glagoljskim slovima inicijalima triju svetih imena. Iz nebeske geometrije pojavljuje se Gospa, Isus i sveti Josip. Sav svemir i zemlja trepere od te veličanstvene istine. Boje su mistično modre, zelene i ljubičaste – pojasnio je.

Kompletan prostor vitraja isprepliće hrvatski pleter, koji evocira na starohrvatsku ornamentiku. To su temelji hrvatske likovne umjetnosti nadahnute Svetim pismom. Ujedno ta rana hrvatska umjetnost potvrđuje kulturne veze hrvatske s cijelim kršćanskim svijetom. I ne samo tada, hrvatska umjetnost kroz vjekove ostaje uključena i sadržajno i oblikovno s drugim kršćanskim kulturnim narodima. 

Prozorske okvire izradili su i vitraje postavili radnici stolarskog obrta Vuljanić iz Karlovca.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije