Posvećen novi oltar i blagoslovljena obnovljena crkva sv. Ante u Seocima

Posvećen novi oltar i blagoslovljena obnovljena crkva sv. Ante u Seocima

Nova crkva svetog Ante u Seocima sagrađena je za župnikovanja don Bože Juginovića i njegovih nasljednika od 1929. do 1939. godine.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Borko Gunjača
Objavljeno:
 
18.01.2021 15:30

 

U Župi sv. Mihovila ark. – Kostanje obnovljena je crkva sv. Ante u Seocima. Tom je prigodom, u nedjelju 17. siječnja 2021., splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio misno slavlje za vrijeme kojega je blagoslovio obnovljenu crkvu i posvetio novi oltar. U koncelebraciji su bili: župnik, don Špiro Čikeš; bivši župnik, don Ante Matešan; omiški župnik, don Emanuel Petrov i nadbiskupov tajnik, don Nikola Šakić.

– Iako je crkva obnavljana u više navrata, vrijeme je učinilo svoje. Bila je potrebna temeljita obnova i preinake u unutarnjem prostoru. Projektnu dokumentaciju izradio je umjetnik, fra Ante Branko Periša, a prihvatio ju je Građevinski ured Splitsko-makarske nadbiskupije. Godinama su župljani skupljali za obnovu kojom smo započeli prošloga proljeća, a korona nas je malo usporila. Nadam se da će obnova naše crkve pomoći da se na svakom molitvenom susretu obnavljamo i suobličujemo Jaganjcu Božjem koji nas hrani svojim tijelom i krvlju, te nas hrabri i tješi svojom Riječju. Neka nam ovaj prostor pomogne da i mi postanemo živi Božji hram – kazao je župnik, don Špiro Čikeš.

Nadbiskup je u svojoj homiliji govorio o evanđeoskom tekstu, o Isusovim učenicima koji su ga slijedili i zanimali se za to gdje stanuje, piše Tiskovni ured Nadbiskupije

– Na njihovo pitanje upućeno Njemu: 'Učitelju, gdje stanuješ?, Isus ih poziva da dođu i vide, da se sami uvjere. Oni ne traže da im On dade ideje, knjige, lekcije, već oni idu k Njemu. Isus im ne daje posjetnicu, nego samoga sebe. Gospodin želi da otkriju ne nešto, nego nekoga, Njega, osobu koja ih ljubi. Ta radost koja ih je ispunjala u susretu s Njim i u slušanju Njegove riječi nije ostala zatvorena u sebe, nego ide, trči drugomu u susret svjedočeći Njega – poručio je mons. Barišić. 

Budući da je Crkva u nedjelju proslavila blagdan sv. Antuna pustinjaka, nadbiskup je podsjetio kako je taj svetac imao drukčije planove sa svojim životom dok nije čuo Gospodinov poziv – riječi upućene njemu: 'Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.'

– Vaši djedovi i bake, očevi i majke svojim odricanjem sudjelovali su u gradnji ove crkve na svoj način i vi ovamo dolazite na molitvu, jer Gospodin je prisutan u svojoj Riječi i na oltaru nam se daje u kruhu i vinu. U životu imamo puno prostora u kojima se krećemo i neka nam mjesta znače nešto posebno i onamo rado dođemo kao da nam je sveto mjesto. Za glumce je to kazalište, za sportaše igralište, a za nas vjernike to je crkva – mjesto susreta s Gospodinom. Međutim, Gospodin prebiva u svakome od nas na poseban način – istaknuo je nadbiskup.

Župa Kostanje danas obuhvaća dva sela: Kostanje i Seoca. Kostanje sa sjeverne strane zatvara kosa kraške visoravni, a s južne rijeka Cetina. Seoca se nalaze u zaleđu Kostanja, na kraškoj visoravni, uz malo polje pored kojega prolazi asfaltirana prometnica prema Blatu i Šestanovcu. Nova crkva svetog Ante u Seocima sagrađena je za župnikovanja don Bože Juginovića i njegovih nasljednika od 1929. do 1939. godine. Iako je crkva posvećena sv. Anti Padovanskom, u njoj se časti i sv. Ante, pustinjak i opat. Crkva je sagrađena od lijepo klesanog kamena s četvrtastom apsidom i kamenim zvonikom s piramidalnim završetkom. Unutrašnjost crkve uređena je poslije rata i posvetio ju je biskup Franića 1954. godine.

Crkva je obnovljena 1977. godine, kada je postavljen oltar prema puku. U svetištu su na posebnim postoljima kip sv. Ante Padovanskog i slika sv. Antuna, opata. Ovo je područna crkva župe Kostanje i u njoj se slavi Misa svake nedjelje i blagdana. Crkva je temeljito obnovljena 1998. godine, kada su na krov postavljene kose betonske ploče s kupom, ugrađen novi betonski kor te postavljena električna instalacija i ozvučenje.

Crkveno dvorište ograđeno je lijepim kamenim zidom. Dimenzije crkve s apsidom su 16,70 x 7 metara. Kip sv. Ante, pustinjaka i opata, crkvi je darovao župnik Matešan prigodom proslave 25. godišnjice misništva 2003. godine. Prošle, 2020. godine, za župnika, fra Špire Čikeša, crkva je temeljito obnovljena.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: